Građevinska inspekcija radi u zgradi bez »papira«

ZAGREB – Zgrade na Vinogradskoj cesti su, prema izvatku iz Zemljišnoknjižnog odjela, u vlasništvu tvrtke Radin-Grafika. Na zgradi koja je zaštićeni spomenik u tijeku su nedopuštene intervencije

Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nalazi se u zgradama na Vinogradskoj cesti koje su prema izvatku iz Zemljišnoknjižnog odjela u vlasništvu privatnog subjekta, tvrtke Radin-Grafika. Unatoč tome, na uličnoj zgradi zaštićene povijesne jezgre u Vinogradskoj 25 u tijeku je postupak obnove koji je obuhvatio i nedopuštene intervencije probijanja nosivih zidova po nalogu Ministarstva. U takvoj, najblaže rečeno bizarnoj situaciji najvažnija Vladina poluga nadzora prostornog uređenja prvotno je »zapela« zbog postupka uknjižbe vlasništva koji još nije završen pri Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskoga suda u Zagrebu nakon zaprimljenog prijedloga RH od 4. travnja 2002.

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša tvrdi da su zgrade kupljene od tvrtke Radin-Grafika temeljem odluke Vladine Komisije za stambeni i poslovni prostor još 30. rujna 1996. godine, a od tada pa do zaprimanja prijedloga na sudu 2002. godine prošlo je poprilično vremena. Suprotno od toga, u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša tvrde da su »navedeni objekti u vlasništvu Republike Hrvatske«, istodobno priznajući da prijedlog države za uknjižbu vlasništva »još nije konačno riješen«. Voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela pri zagrebačkom Općinskom sudu Renata Čiček izjavila je da u ovom slučaju RH ipak nije knjižni vlasnik, ali da se, s obzirom na proceduru upisa koja je u tijeku, ne može govoriti o nekakvom prekršaju.

Moguće je da se u postupku uknjižbe uz državu kao podnositelj prijedloga pojavio drugi subjekt ili da je podnositelj, Republika Hrvatska, izostavio neke dokumente potrebne za uknjižbu, napominje Čiček, dodajući da obje građevine posjeduju uporabnu dozvolu koja se stječe na temelju lokacijske i građevinske. Ujedno, riječ je o objektima koje je donedavno koristilo Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo, a koji su se, slučajno ili ne, preselili na zakonski prikladniju lokaciju u Gajevu ulicu. Otežavajuća je okolnost za Ministarstvo i zagrebački Zemljišnoknjižni odjel što njihova službena dokumentacija o gabaritima izgrađenih objekata, među ostalim, ne odgovara činjeničnom stanju na terenu.

Naime, u izvatku se navodi da je ulični objekt sa stražnjom dvorišnom dvoetažnom zgradom (Vinogradska 25a) povezan spojnim mostom, kao jedinstvena cjelina. Snimak Zdravka Brekala iz Zagreba, jednog od rijetkih građana koji već godinama ukazuje medijima na bezakonje i administrativne opstrukcije na području prostornog uređenja, prikazuje suprotno. Između dvije građevine ne postoji spomenuti most, a dvorišni objekt izgrađen tijekom 80-ih ima zajedno s prizemljem četiri etaže, a ne dvije, kako je službeno navedeno. Takva saznanja daleko su od tvrdnji »traženja dlake u jajetu«, jer je riječ o zgradi u kojoj je institucija – prva u Hrvatskoj zadužena za nadzor i sankcioniranje bespravne izgradnje. Vanja VESIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr