Građevinske i brodarske dionice najviše će rasti iduće godine

HRVATSKA – Stanje na hrvatskom tržištu vrijednosnih papira u ovoj godini obilježilo je nekoliko važnih događaja od kojih bi trebalo izdvojiti vrlo uspješnu turističku sezonu koja je umnogome utjecala na porast cijena dionica turističkih poduzeća, i po svima ključni trenutak, odluku Europske unije da otvori pregovore s Hrvatskom.

Kada je 3. listopada objavljeno otvaranje pregovora, hrvatski burzovni indeksi u jednom su danu astronomski porasli. Tako je CROBEX s 2040 skočio na 2120 bodova, dok je VIN s 1930 bodova porastao na 2050 bodova nakon čega se u posljednja dva mjeseca razina indeksa stabilizirala na oko 2000 bodova (CROBEX) i 2010 (VIN). Ususret početku nove godine investitori na temelju rezultata u prošlom razdoblju i očekivanja u budućem razdoblju odlučuju o tome u koje će dionice i vrijednosne papire u novoj godini investirati. Kao osnovne varijable koje će u novoj godini utjecati na kretanja na domaćem financijskom tržištu domaći analitičari su izdvojili donošenje novog Zakona o privatizaciji kojim će biti uvedeni i novi modeli privatizacije poput MBO-a, ESOP-a, PPP-a, nagodbe i sličnih modela, osnivanja Mirovinskog fonda, svježeg priljeva kapitala uzrokovanog porastom inozemne potražnje za dionicama jačih domaćih kompanija.

Kao važni faktori još se spominju i moguće natprosječan rast vrijednosti kod banaka, izazvan nastavkom trenda spajanja i preuzimanja, te veliki porast vrijednosti dionica građevinskih tvrtki koje će značajno profitirati od priljeva kapitala iz kohezijskih fondova EU-a, kao i daljnje pojačano državno ulaganje u infrastrukturu i ekološke projekte. Hrvatsko tržište dodatno će ojačati i već dugo očekivani i najavljivani niz uvrštenja novih kompanija na burzu, uključujući i one najveće iz državnog portfelja kao što su Ina i T-Hrvatski telekom, te neke čijim se dionicama već trguje, a u većinskom su državnom vlasništvu, poput Končar Elektroindustrije, Petrokemije i Croatije osiguranja. Nadalje, tu su i neke privatne kompanije koje su najavile izlazak na tržište, kao što su Iskon, Magma ili Belupo. Više o ovoj temi na www.poslovni.hr

]]>