Građevinske ploče

Građevinske ploče se često koriste kod naknadne izmjene prostornih karakteristika ( niži stropovi, zidne obloge, zaštita od buke). Njihova velika prednost jeste lagana obrada i suhi način ugradnje. Građevinske ploče naravno zahtjevaju postojeću nosivu konstrukciju.

Već prema tome koriste li se ploče u području stanogradnje i hoće li imati direktni ili indirektni kontakt sa zrakom u prostoriji, postavljaju se određeni kriteriji. Kod velikoplošne uporabe prešpan ploča u principu se savjetuje oprez, jer i male količine isparenja formaldehida na velikim površinama mogu opteretiti kakvoću sobnog zraka.

I kod svih drugih proizvoda se prethodno treba provjeriti kojim vezivnim sredstvom su ploče međusobno spojene. Ukoliko se radi o umjetnim smolama, fenolnim smolama ili sintetskim ljepilima indiciran je oprez. Ukoliko se nasuprot tomu radi o gipsu ili ostalim mineralnim vezivnim spojevima nema opasnih isparenja, a isto vrijedi i za prešane materijale kao što su pluto ili slama.

Ploče za zaštitu od požara mogu se bazirati na različitim mterijalima . Postoje gipsane, vlaknaste ploče, prešpan ploče, ploče od čistih mineralnih materijala( dijelom bez azbesta), koje imaju zaštitni protupožarni sloj.

Te ploče su ljepljene bez organskih ljepila. Zaštita od požara je kod tih ploča različite kvalitete, a izražena je u klasama zaštite od požara prema europskim normama : A1 i A2- nezapaljivi; B1-teško zapaljivi; B2-normalno zapaljivi; B3- lako zapaljivi.

Najveći zahtjevi se postavljaju u obrtničkim područjima, gradnji javnih objekata, stanica podzemne željeznice, tunela, visokonaponskih postrojenja, rasklopnih postrojenja, ali i izlazima u slučaju nužde u javnim objektima.

Gipsane kartonske ploče

One su uz gipsane vlaknaste ploče najzastupljenije gotove građevinske ploče na tržištu, koje se najviše koriste u području interijera. Sastoje se od gipsane jezgre , koja je s gornje i donje strane obljepljena kartonskim pločama, koje gipsu daju stabilnost.

Gipsane kartonske ploče imaju prednost što se daju lako obrađivati. Nedostaci su osjetljivost na vlagu i visoki utrošaktemeljne boje za zaštitu. Gipsane kartonske ploče se mogu brzo ugrađivati kao pregradni zidovi, s jednostavnom podkonstrukcijom. Osim toga se mogu lijepiti na gole zidove kao « suha žbuka» s dodatnim vezivima.

]]>