Građevinsko mafija će getoizirati medulinska naselja

MEDULIN – Nezavisna lista Emila Jukopile u medulinskom Vijeću protiv je prijedloga Prostornog plana općine koji je Poglavarstvo dalo na razmatranje i javnu raspravu.

Zaključak je to jučerašnje konferencije za novinare kojoj su uz bivšeg načelnika Jukopilu prisustvovali Davor Zoričić, Ivica Rogulj i Sergio Premate. Oni su zauzeli jedinstveni stav da će se usvajanjem prijedloga Prostornog plana u svim naseljima općine dogoditi getoizacija. U Premanturi bi se broj stanovnika povećao za četiri puta, a oko Banjola i Medulina niknula bi turistička naselja i gradilišta. Turisti bi bježali s tih područja okruženih bagerima i bukom. U Medulinu bi se urbanizirao autokamp u Pineti. Za koga, zar za Medulince i njihovu djecu? Oko Medulina bi nikle žičane ograde oko privatnih posjeda turističkih magnata, kao što se već desilo prije Kažele, rekao je između ostalog Emil Jukopila. Dodao je da je već krajnje vrijeme da žitelji javno kažu »ne« ovom projektu. Nismo protiv razvoja turizma, ali ne na ovakav način. Mali iznajmljivači, među kojima sam i ja, nestali bi s turističke ponude jer bi hotelski kompleksi bili primamljiviji za turiste. Prijedlog Prostornog plana je u najmanju ruku nestručan i neprofesionalan, a čak je prekoračen i broj postelja u odnosu na prijedlog županijskog Plana, rekao je Davor Zoričić.

Sergio Premate je naglasio da bi povećanje broja žitelja u općini izmijenilo i demografsku sliku birača. Pita se hoće li domicilni narod moći izabirati domicilne vijećnike ili će netko drugi vladati medulinskom općinom. Taj plan podržava političko-građevinska mafija, a planeri tog prijedloga su usko povezani s njome. Veljko Ostojić kaže da treba razvijati elitni, a ne »garažni« turizam. Usput zaboravlja da ga je otac školovao uz pomoć dvije garaže, ustvrdio je Premate. Ivica Rogulj je upozorio da će takvim Planom Banjolci izgubiti Centineru, jedinu plažu tog naselja. Dodao je i da je u Banjolama planirano izgraditi oko tisuću vezova za jahte, koje bi nemalo zagađivale more. Mjesni odbor u Banjolama svojedobno je digao glas protiv zatvaranja Centinere i barkica koje glisiraju oko te uvale. Danas se zalažu za marinu sa stotinu vezova. Zar im te jahte sada neće smetati, zapitao se Rogulj. C. B. G. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>