Gradi se tvornica željezničkih pragova

VIROVITICA – Predstavnici ekspertnog tima tvrtke DYWIDAG International iz Muenchena, Uwe Karl i Mihael Lacković, obišli su lokaciju na kojoj bi za nekoliko mjeseci trebala početi gradnja tvornice za proizvodnju željezničkih pragova od napetog betona.

Posjet ekspertnog tima rezultat je višemjesečnih zauzimanja čelnih ljudi Virovitice da ožive poduzetničke zone. Njemačke poduzetnike jučer je primio virovitički gradonačelnik sa suradnicima. Tvrtka je Gradskom poglavarstvu već ranije poslala pismo namjere. Grad će njemačkim poduzetnicima, prema riječima gradonačelnika Zvonka Kožnjaka, zemljište za gradnju pogona ponuditi za jednu kunu. Na taj način želimo stvoriti pretpostavke za dotok kapitala u naše gospodarstvo koje će na kraju rezultirati novim radnim mjestima – kaže Kožnjak.

Prema planovima, gradnja tvornice željezničkih pragova trebala bi biti završena sredinom sljedeće godine. U tvornicu bi se uložilo sedam milijuna eura, godišnje bi se proizvodilo približno 70.000 pragova, a otvorilo bi se stotinjak novih radnih mjesta. Betonski pragovi omogućuju veća osovinska opterećenja, pa vlakovi mogu voziti brzinom od 300 kilometara na sat. Prema riječima saborskog zastupnika Josipa Đakića, još tridesetak stranih i domaćih poduzetnika zainteresirano je za ulaganje u nove tvornice na području Virovitice. Dio je to našeg programa gospodarskog oporavka Virovitice i Virovitičko-podravske županije, kojim u dvije godine planiramo otvoriti tisuću novih radnih mjesta – kaže Đakić. Autor: G.GAZDEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr