Gradit će se prva hrvatska tvornica etanola

VUKOVAR – Prva tvornica etanola u Hrvatskoj će, ako investitori postignu dogovor s gradskim vlastima, biti podignuta u Vukovaru u prostoru Slobone zone, odnosno bivše tvornice Borovo.

Riječ je o investiciji vrijednoj 60 milijuna eura, a u prvoj bi fazi tvornica upošljavala 100 radnika. Članovi uprave tvrke “Ethanol Vukovar” Marko Melčić i Miodrag Lažetić nedavno su razgovarali s mjerodavnim predstavnicima grada, istaknuvši kako Vukovar ima odličan zemljopisni položaj i sirovinsku bazu za taj projekt, a nakon definiranja lokacije proizvodnih pogona i potpisivanja ugovora o koncesiji, uslijedit će prezentacija projekta široj javnosti i potencijalnim domaćim investitorima te gradnja tvornice koja bi trebala trajati 16 mjeseci. “Etanol je po mnogo čemu gorivo budućnosti i koristio bi se za miješanje u naftne derivate.

Tvornica bi godišne prerađivala 500 tisuća tona kukuruza, proizvodila 165 tisuća tona etanola, 150 tisuća tona kukuruznog tropa koji se koristi kao hrana za životinje te isto toliko tona ugljičnog dioksida koji se također može prodati na tržištu”, istaknuo je Marko Melčić. Bioetanol se u Europi najviše proizvodi u Španjolskoj i Francuskoj, veliki je potrošač Švedska, a u iduće dvije godine na našem će kontinentu biti sagrađeno nekoliko tvornica etanola. Propisi EU definiraju da benzini s pet posto etanola ne trebaju to posebno deklarirati, dok je prijedlog Španjolske i Švedske da se udjel poveća na 10 posto. Hrvatska za sada nema proizvodnju ni potrošnju tekućih biogoriva, pa bi gradnja tvornice etanola bila višestruko isplativa, to prije što je riječ o ekološkoj proizvodnji. Čelnici tvrtke stoga ističu kako u realiziranje projekta treba ući što prije, kako nas susjedi ne bi pretekli. Autor: D.KORPOŠ

]]>