GRADITELJSKU NAGRADU CEMEX DOBILA DVA HRVATSKA PROJEKTA

Zagreb, 4. prosinca 2008. – – Dodijeljene nagrade hrvatskim pobjednicima međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX – Kući FN iz Zagreba i Rivi iz Splita 

Hrvatskim predstavnicima čiji su se projekti našli među pobjednicima u okviru 17. međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX svečano je uručena nagrada koja se dodjeljuje za doprinos unapređenju graditeljstva u svijetu. U jakoj konkurenciji 30-ak zemalja nagrađena su dva hrvatska projekta što predstavlja još jedno vrijedno strukovno priznanje hrvatskom graditeljstvu. Riječ je o Kući FN iz Zagreba koja je osvojila drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina i projektu Riva iz Splita koji je osvojio treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina.

Predstavnicima nagrađenih projekata nagrade su uručili Trpimir Renić, predsjednik Uprave Dalmacijacementa, i Jure Radić, predsjednik nacionalnog Odbora Graditeljske nagrade CEMEX te član međunarodnog Odbora Graditeljske nagrade CEMEX. U ime projekta Kuća FN nagradu je primio Ivan Galić iz Nop studija, autor arhitektonskog rješenja. Kuća FN u Zagrebu primjer je stambene arhitekture koja združuje teme zajedničkog stanovanja i obiteljske kuće u pet stambenih jedinica koje su objedinjene zajedničkim ulaznim prostorom. Projekt konstrukcije izradio je Krešimir Tarnik iz GIF studija, a investitor i izvođač radova je bila Zagorjegradnja. Za projekt splitska Riva nagradu je preuzeo tim Studija 3LHD koji potpisuje arhitektonsko rješenje. Projekt konstrukcije su zajednički izradili UPI 2M i PB Konstruktor Split, izvođač je bio Konstruktor-inženjering, a investitor Grad Split. Hrvatska svojim projektima kroz Graditeljsku nagradu CEMEX već treću godinu konkurira na međunarodnoj sceni, a ovim je projektima još jednom potvrdila značajan graditeljski i arhitektonski potencijal koji je pokazala još 2006. godine kada su zadarske Morske orgulje i Skradinski most također osvojili ovu prestižnu međunarodnu graditeljsku nagradu.

Osim spomenutih i nagrađenih projekata, koji su odabrani na nacionalnom natječaju u lipnju, Hrvatsku je na međunarodnoj sceni još predstavljala i Zgrada gimnazije i sportske dvorane iz Koprivnice u kategoriji Javnih i poslovnih građevina. \”Ove dvije nagrade još su jedna potvrda uspjeha i kvalitete rada hrvatskih arhitekata i građevinara koji svojim originalnim i kreativnim projektima zauzimaju visoko mjesto u svjetskim okvirima\”, izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Dalmacijacementa.

* * * Graditeljska nagrada CEMEX je uspostavljena prije 17 godina s ciljem prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika (matična zemlja tvrtke CEMEX). Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u tri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine i dvije posebne kategorije: Pristupačnost (za projekte koji poštuju načela dostupnosti objekata invalidnim osobama) te Održiva gradnja. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika, a broj zemalja sudionica raste iz godine u godinu. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Kontakt: Martina Bilanović Korporativne komunikacije T +385 (021) 201 009 E martina.bilanovic@cemex.com