Graditeljstvo – poluga razvoja

Osnovni tematski naziv ovogodišnjeg Sabora je „Graditeljstvo – poluga razvoja“. Tim se nazivom želi istaknuti da je graditeljstvo jedna od najvažnijih grana gospodarstva i da je od temeljne važnosti za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Na ovom se već tradicionalnom skupu, koji se održava svake četiri godine, okupilo više od 550 sudionika iz zemlje i inozemstva, uglavnom građevinari i inženjeri ostalih struka. Jedan je od glavnih ciljeva ovogodišnjeg Sabora, najvažnijeg i najvećeg događaja za graditeljstvo, taj da sudionicima i organizatorima ponudi mogućnost sagledavanja aktualnog stanja struke i prakse te da predstave značajnije projekte i zanimljiva inženjerska dostignuća iz svih područja građevinarstva.

Predstavnicima medija se najprije obratio predsjednik Hrvatskog saveza građevinskih inženjera Josip Švenda koji je istaknuo važnost održavanja Sabora unatoč teškim uvjetima u kojima građevinska struka djeluje.

Ovim je povodom predsjednik Znanstvenog odbora Sabora 2012., prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, Izjavio: „Zanimanje sudionika i broj prijavljenih izlaganja najbolji su pokazatelji da je Sabor 2012. i dalje vodeća manifestacija graditeljstva Republike Hrvatske, ali i cijele regije. Na nama je da daljnjim radom i zalaganjem zadržimo taj položaj te da se, s obzirom na ogromni potencijal, nametnemo kao vodeća snaga u rješavanju krize u kojoj se hrvatsko gospodarstvo zateklo posljednjih godina“.

Predsjednik Izvršnog organizacijskog odbora Sabora 2012., Rade Pilipović, dipl. Ing. građ. također se, s vjerom u bolju budućnost, osvrnuo na buduću ulogu hrvatskog graditeljstva: „Postojeće znanje, resursi i potencijal garantiraju da trebamo optimizam za graditeljstvo i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Znanstvena zajednica i praksa obiluju sposobnim ljudima koji su spremni ostvariti i najstručnije moguće projekte“.

Neke od tema o kojima će se raspravljati u tri dana Sabora 2012. su željeznička infrastruktura, energetika, infrastrukturna problematika grada Dubrovnika te novi zakoni iz područja prostornog uređenja i graditeljstva.
Osim zajedničkih tematskih cjelina, posebno će se obraditi i zajedničke teme: konkurentnost građevinskih tvrtki na inozemnim tržištima, razvoj i financiranje projekata, cjeloživotno obrazovanje, novi materijali i tehnologije, izgradnja i obnovljivi izvori energije, novi trendovi i izazovi u graditeljstvu, računalne metode u graditeljstvu, prirodne nepogode te graditeljstvo.

Dodatne informacije:

Hrvatski savez građevinskih inženjera
Tanja Vrančić, tajnica Izvršnog organizacijskog odbora Sabora (IOOS)
tanja.vrancic@hsgi.org
091 525 1520