Gradnja dimnjaka

U posljednje vrijeme pojavila su se takva rješenja i izvedbe grijanja koja se instaliraju u potkrovlju i zagrijavaju jednu ili više obiteljskih kuća i osiguravaju potrebnu količinu tople potrošne vode.

Ovakvi sustavi u pravilu ne zahtijevaju postojanje dimnjaka u klasičnom smislu jer se nalaze u potkrovlju odnosno na krovu pa imaju sasvim drugačiji sustav odvodnje potrošnih plinova. Mnogi katalozi govore u prilog ovakvih rješenja i napominju koliko su ovakvi sustavi grijanja štedljivi kad je riječ o zauzeću prostora, koliko su estetski prihvatljivi i jednostavni. Kao dodatan plus naglašava se štedljivost i praktičnost jer ne zahtijevaju postojanje dimnjaka.

No upravo se želimo kratko zaustaviti ovdje kod dimnjaka. Ovaj tekst želi ipak naglasiti neke važne prednosti koje imaju klasični dimnjaci kakve mi danas poznajemo. Koje su to prednosti koje dimnjak može donijeti nama i našoj kući?

U pravilu o svakoj većoj investiciji trebali bi smo najprije dobro razmisliti, a gradnja kuće zasigurno predstavlja veliki korak u svačijem životu, napokon u toj kući ćemo vjerojatno provesti cijeli život i/ili ćemo je eventualno ostaviti u nasljedstvo djeci i potomcima.

Svaka pogreška ili nedostatak koji se dogodi u planiranju i gradnji kuće osvetit će nam se već nakon relativno vrlo kratkog vremena. 80% svih investicija koje zbog financijskih razloga izostavljaju gradnju dimnjaka u objektu svjesno je takve velike pogreške već nakon kratkog vremena. Stoga preporučamo: nemojte i sami napraviti takvu pogrešku koju su počinili mnogi drugi do sada.

Na gradnju dimnjaka otpada svega 1% posto ukupnih investicijskih troškova, a istovremeno dimnjak svojom prisutnošću u kući otvara mnoge druge mogućnosti:

Zahvaljujući postojanju dimnjaka u stanju smo uživati više stambene kvalitete stanovanja kao što je ugradnja kamin ili kaljeve peći. Možda trenutno ne razmišljate o tome ili Vas takva rješenja ne privlače ili su Vam preskupa, ali što će se dogoditi za nekoliko godina ako promijenite mišljenje. Zašto ne odmah ostaviti ovakvu mogućnost otvorenom. Što ima ugodnije ili zabavnije nego pročitati neku knjigu ili popiti čašu vina ispred kamina?

Postojanje dimnjaka govori i u korist fleksibilnosti i mogućnosti izbora i instaliranja različitih sustava grijanja! Dimnjak je naime takvo rješenje koje pred nama otvara sve mogućnosti, napokon ne postoji niti jedan sustav grijanja kojeg ne možemo priključiti ili instalirati u kombinaciji s dimnjakom.

Zahvaljujući dimnjaku ne moramo se odmah na početku gradnje doma odlučiti za isključivo jednu vrstu pogonskog goriva, jer je kasnija promjena vrste goriva za zagrijavanje vrlo jednostavna. Tko je od nas siguran da će i za 20 godina koristiti isto gorivo za grijanje kakvo trenutno koristi? Zašto bi sami sebe dovodili u bezizglednu situaciju?

Dimnjak nam pored glavnog sustava za grijanje omogućava instaliranje dodatnog rješenja za zagrijavanje našeg doma, na primjer postavljanje peći na drva. Jeste le znali da je drvo ekološki i klimatski gledano neutralno gorivo. Drvo naime tijekom sagorijevanja oslobađa samo onoliku količinu ugljičnog dioksida koliko ga je tijekom svog rasta pohranilo u sebi.

Gradnja dimnjaka nije skupa investicija! U zadnje vrijeme gradnju dimnjaka neki graditelji (na primjer rješenja ”ključ u ruke”) dimnjake nude kao ”ekstra” uslugu i to po cijenama koje mnoge prestraše. No ne mora se sve završiti na tome jer dimnjak možemo i sami dovršiti. Raspitajte se kod prijatelja ili nazovite broj iz oglasa ili stručnih građevinskih kataloga i pitajte nekog od iskusnih majstora koji grade dimnjake za koliko novaca bi oni to napravili i uvjerit ćete se da cijene nisu takve kakve se čine na prvi pogled. Naprotiv uvjerit ćete se i sami da su razlike u cijenama ogromne.

U svakom slučaju prije bilo kakve samostalne inicijative dobro je potražiti stručni savjet ili pomoć od iskusnog majstora. On nam neće pomoći samo svojim iskustvom i stručnošću glede gradnje dimnjaka nego će nam zasigurno moći dati koji savjet kako i koji sustav grijanja instalirati. Možda će nam dati dobre sugestije i savjete kako pored glavnog sustava grijanja možemo i dodatno dogrijavati prostor.

Možda će nam spomenuti neke stvari ili detalje na koje nismo pomislili. On je ipak neutralna strana u svemu i njegov savjet može ići samo u našu korist. Isto tako se savjetuje porazgovarati sa stručnom osobom koja ne sudjeluje direktno u gradnji kuće – mnoge zemlje Europske Unije svojim su zakonodavstvom predvidjele postojanje takvog ureda odnosno stručne osobe koju svaki vlasnik doma i svaki investitor može potražiti za neutralno mišljenje i savjet. Zašto takvu uslugu onda i ne koristiti?