Gradnja molova za bolje i lakše poslovanje

UMAG – U iduće dvije godine ribari Bujštine trebali bi dobiti nekoliko novih gatova namijenjenih samo njima, za što su podršku dobili od ministarstava turizma i poljoprivrede te Istarske županije na prošlotjednom skupu u Umagu.

Prekjučer je u Bujama održan sastanak ribara i lokalnih političara, gradonačelnika i predstavnika županijskih nadležnih tijela, s kojeg nam je novosti prenio suvlasnik ribarske zadruge Sargus u Kanegri Daniele Kolec. – U Kanegri će se sagraditi mol s oko tridesetak vezova za barke do sedam metara dužine vrijednosti oko četiri milijuna kuna. Spremna je dokumentacija za početak gradnje trećeg mola u Umagu kod Tonda, a napravit će se i nov gat sa stotinjak mjesta na Šetalištu Vladimira Gortana kod sportskoribolovnog društva. O tim se projektima, koji nisu prije realizirani zbog nesloge među ribarima, priča već godinama, rekao je Kolec. Te nam je planove potvrdio i umaški gradonačelnik Vlado Kraljević, koji je rekao da u prostornoplanskim dokumentima tek treba predvidjeti ribarski gat na šetalištu. Lučka uprava Umag-Novigrad bit će nositelj gradnje trećeg mola u gradu, koji bi trebao biti gotov do iduće sezone, što prema predračunu stoji oko 3,5 milijuna kuna. U tome očekujemo financijsku pomoć države. Usporedno s time obnovit će se riva od Tonda do carinskog gata, za što ćemo u proračunu osigurati oko milijun kuna. Od Ministarstva financija zatražit ćemo da uredi carinski gat i njihovu tamošnju kućicu. Izrada projekata tek slijedi za gat kod sportskoribolovnog društva, ali još ne znamo koliko ćemo novca za njega dobiti od države. Procjenjujemo da bi mogao biti dovršen početkom 2007., rekao je gradonačelnik.

Najavio je da planiraju i gradnju opskrbnog centra vezanog za veletržnicu koji bi bio smješten kod Tvornice cementa ili u industrijskoj zoni Ungarija. Točna se lokacija još ne zna, a odredit će je Generalni urbanistički plan Umaga. Što se pak tiče Novigrada, predsjednik Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić, rekao je da su u Lučkoj upravi osigurana sredstva za produbljivanje Mandrača i ulaza u njega. – Problem je bivši koncesionar lučice, tvrtka Laguna Novigrad, kojemu je koncesija istekla 1. svibnja. No ne samo da nije izašao i uklonio svoje pontone, već je jahtama naplatio privez za cijelu ovu, a sumnjamo i za iduću godinu. Mandrač je namijenjen isključivo ribarima. Master plan je Novigrad proglasio malim ribarskim mjestom, pa je u tom kontekstu otkazana i koncesija. Laguna u svom obrazloženju kaže da nije isplatila investiciju započetu prije 25 godina, a to je gradnja manjeg gata za 2,5 milijuna ondašnjih njemačkih maraka, te smatra da joj je Grad dužan nadoknaditi štetu. To će se rješavati sudskim putem. Međutim, to ne znači da ribari moraju ispaštati zbog sudskih sporova. Spomenimo pritom da je jahta ravnatelja Lučke uprave privezana na Laguninim problematičnim pontonima, što možemo povezati s ovolikim kašnjenjem izlaska iz lučice zbog isteka koncesije, bio je izravan Majdenić. T. KOCIJANČIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>