Gradnja novog terminala neće početi u jesen, već 2013.

Radovi su na novom terminalu Zračne luke Zagreb, prema najavama samoga koncesionara Zagreb Airport International Company (ZAIC), trebali započeti na jesen ove godine, no kako sada stvari stoje, oni će početi najranije sredinom 2013. godine. Na upit Poslovnog dnevnika su iz ZAIC-a, odnosno iz Aeroports de Paris (ADP), koji čini okosnicu konzorcija, pojasnili da je rok od tri mjeseca, koji je bio naznačen prigodom potpisivanja koncesijskog ugovora, bio preoptimističan. Prema njihovim riječima, od početka je bilo jasno da bi zatvaranje financijske konstrukcije za novi terminal moglo potrajati i šest mjeseci.

“Očekujemo da će financiranje biti riješeno do kraja godine. Stoga bi u prvoj polovici 2013. godine trebali započeti konkretni radovi u Zračnoj luci Zagreb, kao i na izgradnji novog terminala”, stoji u odgovoru koji je potpisao Jerome Marmet iz ADP-a. Iz Ministarstva mora, prometa i veza objašnjavaju da je ugovorom o koncesiji moguće da radovi započnu najkasnije do 11. travnja 2013. godine.”Definiran je rok od 180 dana od potpisivanja ugovora za početak radova, koji se u svrhu zatvaranja financijske konstrukcije može produžiti za dodatnih 180 dana”, kažu u Ministarstvu. Pojašnjavaju da Vlada ima mogućnosti sankcionirati koncesionara ako se ne bi pridržavao ugovora te da u konačnici može i raskinuti ugovor. No istaknuli su da do sada izmjena ugovora nije zatražena te da nije bilo potrebe razmatrati sankcije koje bi se mogle aktivirati. Neslužbeno se doznaje da Vlada zasigurno neće poduzimati korake prema ZAIC-u, čak i ako ovaj ne ispuni svoje ugovorne obveze, kako ne bi ugrozili ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske u Europsku uniju.

Snimanje radnih procesa

Vodeći ljudi ZAIC-a, na čelu s Cristopheom Petititom, već su mjesecima nedostupni za hrvatske medije tako da je stvarno stanje projekta u ovom trenutku nemoguće doznati. S Plesa su potvrdili da se trenutne aktivnosti koncesionara na njihovoj zračnoj luci odvijaju takvom dinamikom da će, planiranim zatvaranjem financijske konstrukcije do kraja godine, biti u stanju preuzeti poslovanje i započeti radove u prvoj polovici iduće godine. Neslužbeno se doznaje da su predstavnici ZAIC-a već sada vrlo aktivni na Zračnoj luci Zagreb u vezi s monitoringom. Stručne skupine ADP-a svakog tjedna na Plesu snimaju i analiziraju radne procese te organizaciju i funkcioniranje poslovanja.

Hrvati ne žele otkrivati karte

Hrvatski članovi konzorcija ZAIC, građevinske tvrtke Viadukt, Zagorje tehnobeton i IGH, zasad ne žele otkriti kako teku pripreme za projekt. Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb potpisan je 11. travnja u Banskim dvorima između hrvatske Vlade i ZAIC-a. Ugovor su potpisali zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić i glavni izvršni direktor ZAIC-a Cristophe Petit. Tada su Francuzi najavljivali da će s prvim radovima započeti tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora. Prema ugovoru, ZAIC u tri godine treba izgraditi terminal kapaciteta pet milijuna putnika godišnje, a radovi na Zračnoj luci Zagreb trebali bi završiti početkom 2015. godine.

http://www.poslovni.hr