Gradnja pogona za preradu otpada

ZADAR – Stanovnici Novog Bokanjca prosvjedovali su u nedjelju ujutro protiv planirane lokacije za izgradnju pogona za mehaničko – biološku obradu komunalnog otpada koja predviđa postrojenje na svega 800 metara udaljenosti od naselja.

Ogorčenje Bokanjana koji su se, protestirajući protiv pogona za obradu otpada, u velikom broju okupili ispred crkve sv. Pavla, dodatno je, kako su kazali, “podgrijala” i izjava Pave Ivića, predsjednika Mjesnog odbora Novi Bokanjac. On je, naime, na javnoj raspravi u Gradskoj vijećnici o Studiji utjecaja na okoliš kazao kako je MO Novog Bokanjca “za svako rješenje problema komunalnog otpada koje će biti bolje od postojećeg”. – Protestiramo i ograđujemo se od Ivićeve izjave, jer bismo neobraćanjem pozornosti na to što on govori pristali na možebitni dogovor iza naših leđa. Mi smo bili u Gradskoj vijećnici no nikakav konkretan odgovor nismo dobili – čulo se na skupu.

Odlučuje se u naše ime a da nas nitko ništa i ne pita. Mjesni odbor postoji ali je apsolutno neučinkovit, te smo iz očaja prisiljeni organizirati ovakav prosvjed. Zdravlje nam već godinama ugrožava divlji deponij u Diklu, a sada nam kao zamjenu nude monstruma, golemo postrojenje koje bi praktički bilo u našim dvorištima. Time bi se direktno obezvrijedili zdravlje i budućnost mještana. Mi nismo pokusni kunići i imamo svoja građanska prava. Za jedan argument za, mi imamo stotinu protiv, Novi Bokanjac je naselje s dušom i sadržajem u kojem želimo nastaviti živjeti, tvrde Bokanjani, koji u svojim zahtjevima traže kvalitetnu sanaciju sadašnjeg divljeg odlagališta smeća u Diklu, te izgradnju postrojenja za mehaničko biološku obradu komunalnog otpada na nenastanjenom županijskom području. B. SVILIČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>