Gradnja šest dvorana vrijednih 700 milijuna kuna!

HRVATSKA – Šest gradova očekuje pomoć Ministarstva i rukometnog saveza, ali u Ministarstvu obrazovanja i športa nemaju odgovore hoće li sufinancirati gradnju, a HRS tvrdi da ne može pomoći.

Nakon što je Hrvatska dobila organizaciju Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine, počele su se objavljivati slike dvorana i ambiciozni planovi gradnje u šest gradova koji su se kandidirali za održavanje utakmica. Međutim, ni u jednom izvještaju nije se spominjala cijena i način financiranja tih golemih infrastrukturnih projekata. Opći je stav da će Vlada i uprave šest gradova naći zajednički jezik. Poslovni dnevnik je kontaktirao uprave Zagreba, Osijeka, Splita, Varaždina, Poreča i Zadra kako bi doznao cijenu gradnje i iznos se (iako neki gradovi nisu dali jednoznačan odgovor) popeo na gotovo 700 milijuna kuna potrebnih za sedam novih ili preuređenih dvorana koje moraju biti gotove u sljedeće dvije godine. Iz uprava svih gradova poručili su da očekuju izdašnu financijsku pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatskog rukometnog saveza.

Postotak od ulaganja “Vezano za Vaš upit, ne raspolažemo informacijama koje se odnose na gradnju i financiranje dvorana za SP u rukometu 2009. godine”, pisano su odgovorili iz Ministarstva. U instituciji od koje se očekuje novac nisu mogli odgovoriti na pitanja hoće li Ministarstvo pomoći financijski u gradnji i rekonstrukciji dvorana u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Poreču, Zadru i Varaždinu, jesu li već postignuti dogovori i s kojim gradovima i koliki bi trebao biti njihov postotak od procijenjenih ulaganja. Samim time čini se da nisu ni planirali sredstva za gradnju dvorana za najveću sportsku manifestaciju dosad u Hrvatskoj. Tajnik HRS-a Damir Poljak dao je još jednoznačniju poruku gradovima – rukometni savez uopće ne može pomoći jer imaju na raspolaganju pet milijuna eura koji će biti utrošeni samo za goleme troškove organizacije, smještaja i slično. O sufinanciranju dvorana u HRS-u ne razmišljaju.“Šest gradova kandidata dalo je jamstva da će izgraditi dvorane i o tome će ovisiti hoće li uopće kod njih biti igrane utakmice. Oni bi sami ili s Ministarstvom trebali financirati izgradnju jer te dvorane i dalje ostaju jedinicama lokalne samouprave na korištenje”, poručio je Poljak.Odgovorni u gradovima imaju drukčije stavove. U Zagrebu se treba graditi rukometni dom na Sveticama za oko pet tisuća gledatelja, a financiranje će u potpunosti pokriti grad, najavio je pročelnik za strategijsko planiranje Slavko Dakić. Međutim, za veliku polivalentnu dvoranu kapaciteta 15-18 tisuća gledatelja za koju je potrebno oko 185 milijuna kuna Dakić i Bandić očekuju pomoć od Ministarstva i Vlade. Više o ovoj temi na www.Poslovni.hr

]]>