Gradskih stanova ni za najugroženije obitelji

LABIN – »Živim sa suprugom i dvoje malodobne djece, zajedno s majkom, u stanu od 45 kvadrata. Zaposlen sam na određeno vrijeme u Cimosu, a žena mi je nezaposlena. Nemamo uvjete za normalno odgajanje djece, a ni sredstava za plaćanje podstanarskog stana.

Stoga vas molimo da nam dodijelite gradski stan ili na neki drugi način pomognete u rješavanju našeg nezavidnog položaja.« To je samo jedan od 12 zahtjeva sa sličnom ili još težom i tužnijom sudbinom koje su građani uputili labinskom Poglavarstvu. Ono je o tome raspravljalo na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici, na kojoj im je, na njihovu žalost, odgovoreno da im ne može pomoći jer trenutačno nema ni jednog slobodnog stana. I tu je za gradsku upravu problem stavljen ad acta, pogotovo što nitko od njih nije na stambenoj listi prioriteta, koja se donosi svake dvije godine. Tu, međutim, nije kraj priče i za te nesretne ljude, koji žive u nemogućim uvjetima, sami si ne mogu pomoći jer žive u gradu u kojem je nezaposlenost velika, a plaće vrlo niske, pa ne mogu iznajmiti stan, čija je vrijednost u posljednjih pet godina gotovo udvostručena. Nitko od njih nije za Labin toliko značajan ili pak nema prave veze i poznanstva da se ipak nekako skrasi u kakvom-takvom gradskom stanu, što se u proteklih 15-ak godina pokazalo najboljim i najkraćim putem za dobivanje ključeva gradskih stanova.

Primjera takvih »zbrinjavanja« bilo je napretek, o nekima smo pisali više puta, a na njih je prstom upirala i dojučerašnja oporba, tražeći da se prekine s takvom praksom te da se utvrde najgrublji primjeri zloporabe stanova u gradskom vlasništvu. Pritom se spominjala i prodaja kuće u Rapcu zaposleniku gradske uprave, a slučaj je završio na Općinskom sudu, zasad bez pravomoćne presude. Stanova u vlasništvu Grada ima sve manje, dijelom i zbog toga što su u međuvremenu prodavani »socijalnim slučajevima« po vrlo povoljnim uvjetima. Nekim obiteljima pak doslovce prijeti izbacivanje na ulicu, njihova djeca su na početku života zakinuta jer nemaju normalnih uvjeta za učenje, pa gradska uprava taj problem neće moći ignorirati. Pogotovo što je gospodarski oporavak Labina mnogo sporiji no što ga vole prikazivati političari, nastojeći o sebi stvoriti u javnosti što ljepši dojam i sliku. U Labinu bi trebalo konačno raskinuti s dosadašnjom praksom (pro)davanja gradskih, odnosno socijalnih stanova. Bude li se sadašnja koalicijska vlast držala onoga što je tražila dok je sjedila u oporbenim klupama, socijalna politika Labina, a pod to ne potpadaju samo stanovi, trebala bi postati mnogo poštenija i pravednija nego u proteklih petnaestak godina. M. MILEVOJ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>