Gradu oteto 45 miliuna kuna, a atraktivne stanove prodaje za bagatelu

SPLIT – Prema dostupnim podacima, 126 gradskih stanova prosječne veličine 58 četvornih metara trenutno koriste bespravni stanari, većinom oni koji su u njih provalili početkom devedesetih godina, a zbog nemogućnosti prodaje tih 7317 kvadrata svoga vlasništva, Grad Split zakinut je za najmanje 54 milijuna kuna. Budući da gradske službe već nekoliko mjeseci rade na potpunom popisu gradske imovine, broj ilegalno zauzetih stanova nije sasvim precizan ni definitivan.

Ima ih još Grad je, doduše, za svih 126 nekretnina pokrenuo tužbe za iseljenje, u pravilu svakih šest mjeseci objavi i prodaju nekoliko stanova te problem deložacije njihovih stanara prebaci na kupce, no očekuje se da će za rješavanje svih slučajeva trebati barem još nekoliko godina. Osim navedenih 126 stanova, njih još 64, oko kojih se godinama vode sudski procesi, tretira se kao bespravno zauzeto, a za dodatnih deset nositelji stanarskog prava koji su ih napustili za vrijeme rata traže otkup, dok istodobno u njima žive drugi stanari. Premda u Gradu izričito tvrde da se početna cijena svih, pa i bespravno useljenih stanova, uoči raspisivanja natječaja utvrđuje uz pomoć procjene sudskih vještaka, činjenica je da se oni prodaju po cijenama višestruko nižim od tržišnih: na posljednjem natječaju, primjerice, prizemni stan od 34 četvorna metra prodan je za tek 14 tisuća eura, a stan od čak 91 kvadrata na Trgu Gaje Bulata, u strogom centru grada, za samo 87 tisuća eura — dakle, manje od tisuću eura po kvadratu.

Blago upućenima Općenito, informacije o raspisivanju natječaja objave se tek oglasom u novinama, pa samo pedantniji čitatelji i vrlo upućeni poznavatelji situacije stignu na vrijeme reagirati. Tako je postupila i zaposlenica gradske uprave Miroslava Kapetanović, inače inspektorica unutarnje kontrole u Banovini, koja je za 17 tisuća eura kupila 43 kvadrata stana u Ulici Ljudevita Posavskog, također u užem centru Splita. Od 126 stanova za koje se traži iseljenje i koji se teoretski mogu dati na natječaj, nekoliko desetaka (u Gradu nemaju precizan broj!) bespravno su zauzeli branitelji i invalidi Domovinskog rata, a oni su odlukom Gradskog vijeća stavljeni u povlašten položaj. Naime, u listopadu 2004. godine gradski parlament donio je odluku da se deložacije u ovakvim slučajevima odgađaju na rok od tri mjeseca, kako bi se pokušao postići dogovor s Ministarstvom obrane o eventualnoj zamjeni nekretnina, no u praksi branitelji i invalidi mogu biti mirni jer je Grad odlučio — ne dirati ih do daljnjega. piše Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>