Gradu treba partner za gradnju bazena

VINKOVCI – Pred gradskim ocima ovih će se dana naći zahtjev Udruge građana Barutana za dodjelu skrbi nad poprilično zapuštenim jedinim vinkovačkim bazenom u četvrti poznatoj kao Zagrebački blok.

Riječ je o udruzi koja se dokazala uređenjem gradskog stadiona malih sportova Lokosi i izvrsnom organizacijom popularnog ljetnog malonogometnog turnira, stoga mnogi očekuju da će im se povjeriti briga i o gradskom kupalištu. Kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije će Barutana biti povjerena na zajedničko upravljanje Udruzi građana Barutana i Plivačkom klubu, koji već godinama skrbi o vinkovačkom kupalištu. Vrlo vjerojatno će plivački klub i dalje skrbiti o samim bazenima, plivačkim natjecanjima, organizirati škole plivanja, dok će udruzi građana pripasti poslovi redarske službe te održavanja zelenih površina, u bazenu i oko njega. Čelnik Udruge građana Barutana Josip Dujmić ističe kako se, osim uređenja okoliša, planira niz sadržaja koji bi prostor Barutane oživjeli tijekom cijele godine. – Uz već tradicionalne turnire na pijesku i u vaterpolu, na Barutani planiramo održavati koncerte, folklorne večeri i druga slična događanja, kao i središnju proslavu Dana Mjesnog odbora Zagrebački blok za Sv. Nikolu – najavljuje Dujmić. – Mi smo već počeli uređivanje bazena u koji ćemo probno pustiti vodu kroz tjedan dana i pripremiti ga za puštanje u rad. Strah me što će biti ako brigu o bazenu preuzmu ljudi koji to nikada nisu radili jer je riječ o vrlo zahtjevnom poslu koji zahtijeva i puno iskustva – napominje predsjednik Vinkovačkog plivačkog kluba Zlatko Markasović.

Inače, bazen Barutana izgrađen je od betona i to prije više od 40 godina, a takvi objekti imaju rok trajanja od 20-ak godina. – Barutani je istekao rok trajanja prije 20 godina i stručnjaci su potvrdili kako nikakva sanacija nije moguća, već je potrebno iskopati novi bazen, što je preskupo za sve. Iako je riječ o legendarnoj gradskoj lokaciji uz koju su emotivno vezani brojni Vinkovčani, pozdravljam ideju o gradnji novog bazena na Kanovcima – dodaje Markasović. Prema riječima Zdenka Rečića, pročelnika gradskog Odjela društvenih djelatnosti, gradske vlasti još uvijek nisu odlučile o konačnoj sudbini bazena Barutana jer se, osim njegove skupe sanacije, razmatraju i druge lokacije poput prostora uz bosutsko šetalište prema Sopotu na Kanovcima, na kojima bi se mogao izgraditi potpuno novi ljetni i zimski bazen. – Izgradnji novog gradskog kupališta pristupamo studiozno i na tom se projektu radi već godinama, a lokacija na Kanovcima čini se najizglednijom opcijom za njegovo smještanje – ističe Rečić i dodaje kako je projekt na Kanovcima jedna od najvećih investicija grada na Bosutu. – S obzirom na inicijativu javnog privatnog partnerstva, do usvajanja GUP-a, što će biti 20. srpnja, možda se pojavi partner koji će zajedno s gradom ući u zahtjevan projekt izgradnje plivališta – najavio je Rečić. Dakle, nakon donošenja GUP-a gradske će vlasti vjerojatno raspisati natječaj za projekt bazena i tada će se konkretno znati hoće li biti partnera koji će Gradu omogućiti gradnju skupog bazenskog kompleksa. Autor: M.DRAŽIĆ-KARALIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>