Grigić: HFP-ova prodaja rupe bila bi nezakonita

OSIJEK – Garaže, šoping-centar, eksluzivni poslovni prostori i stanovi, ili proširenje hotela Osijek neke su od opcija koje, premda će naglasiti da je još prerano o tome govoriti i da ne postoje gotovi projekti, Mato Škojo vidi kao budućnost najvrjednijeg osječkog zemljišta, popularne rupe.

Naravno, o tome će naglas moći razmišljati tek ako se prihvati ponuda njegova “Centra Škojo” od 27,1 milijun kuna za rupu. Škojo je ponudu od 5,715 kuna po četvornom metru, podsjetimo, poslao na natječaj Hrvatskog fonda za privatizaciju te time nadmašio tvrtke “Žito” (26,9 milijuna) i “Mambo” (27 milijuna kuna). No, zbog neriješenog pitanja vlasništva zemljišta, natječaj HFP-a osporio je Grad Osijek. Prerano je o bilo čemu govoriti, mora se prvo riještiti spor Grada i HFP-a. Nama se nikamo ne žuri. Vjerujem da Grad može biti zadovoljan ponudom zbog više razloga. Dobra je cijena, mi smo pokazali da smo kvalitetan partner te bismo uključili druge osječke firme, kazao nam je jučer Škojo. Upitan hoće li se javiti i na evenutalni drugi natječaj, ako se ovaj poništi, kratko je kazao: “Razmislit ću”. Što se Grada tiče, Oliver Grigić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam, slaže se da je cijena izvrsna, no da ovako koncipiranim natječajem Gradu to ništa ne znači.

Prema natječaju, koji je objavio HFP, Grad ne bi imao ništa od tog novca. Međutim, HFP ne može dokazati vlasništvo nad tim zemljištem i zato bi prodaja bila nezakonita, kaže Grigić. Grigić, inače arhitekt, na pitanje o mogućnostima gradnje u rupi kaže kako za taj prostor postoji važeća prostorno-planska dokumentacija i urbanistički plan. Dokumenti u rupi predviđaju kongresno-koncertnu dvoranu. Gradu je u ovom trenu prioritet svim zakonskim sredstvima dokazati svoje vlasništvo, odnosno zaustaviti prodaju. Tek kad se to riješi, može se govoriti o nekakvoj namjeni ili planovima gradnje, zaključuje Grigić. Inače, za sljedeći tjedan najavljen je dolazak Grge Ivezića, v.d. predsjednika HFP-a u Osijek, na razgovor s gradonačelnikom Antom Đapićem i suradnicima o sudbini rupe. Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr