Grijanje zimskog vrta

Mnogi vlasnici odlučuju se upravo za kombinaciju dvaju ili više spomenutih tehničkih rješenja grijanja budući sa samo jedan sustav teško da može zadovoljiti apsolutno sve potrebe.

Idealno rješenje bilo bi postavljanje elemenata za grijanje duž ostakljenog pročelja u obliku nekakve ”toplotne zavjese“ – u praksi je ovakvo nešto moguće ipak samo uz pomoć podnih konvektora budući da normalni elementi za grijanje često svojim oblikom i veličinom smetaju i zahtijevaju postojanje sigurnosne udaljenosti od staklenih ploha.

No usprkos mnogim poteškoćama koje se javljaju kad je riječ o grijanju u zimskom vrtu trebamo znati da samo ravnomjerna raspodjela topline može jamčiti da se svi stanari osjećaju dovoljno ugodno.

Oprez sa podnim grijanjem! Mnogi ga stručnjaci preporučuju kao univerzalno rješenje za zimske vrtove. Kao posljedica ovoga često se javljaju natečene noge budući da je pod potrebno snažno zagrijati kako bi se i dovoljno dobro zagrijao i prostor iznad poda.

S obzirom da je riječ o ostakljenom prostoru ne preporuča se ugradnja isključivo podnog grijanja u zimskom vrtu; podno grijanje rješenje je jedino koje se može kombinirati s još nekim sustavom za grijanje.

Tko želi da su mu noge uvijek u toplom odlučit će se za ugradnju podnog grijanja za zagrijavanje poda, dok će za preostali prostor zagrijavati uz pomoć kaljeve peći, klasičnih radijatora, podnih konvektora ili klimatizacijskog sustava za grijanje i hlađenje temeljenog na principu rada toplinske pumpe i tako učinkovito riješiti problem vrelina i visokih temperatura preko ljeta i nastajanje kondenzirane vode tijekom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako bi se krovni i ostali odvodi održavali u ispravnom stanju, odnosno kako tijekom zime ne bi smrzli i i tako onemogućili nesmetan odvod kondenzirane vode preporuča se ugradnja odgovarajućeg grijanja na odvodnim elementima.

Ukoliko led ošteti odvode onda ovakva situacija često dovode do prodiranja vlage u konstrukciju ili čak i unutrašnjost.

]]>