HAT: Korisnici mogu uštedjeti 300 milijuna eura

ZAGREB – Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) prema godišnjem Programu rada i razvoja za 2006., koji je prihvatila Vlada, očekuje u daljnjem procesu liberalizacije i razvoja tržišne konkurencije niže cijene usluga u fiksnoj i mobilnoj telefoniji te povećanje broja njihovih davatelja.

Naime, analizom novih tarifnih paketa T-HT-a, H1 i Optima telekoma, kroz različite profile korisnika (različite navike telefoniranja) uočen je pad cijena telefoniranja. Kod malih i srednjih korisnika sniženje iznosi od dva do osam posto, ovisno o operateru i korisničkim navikama, dok kod velikih (poslovnih) korisnika sniženje iznosi od 13 do 20 posto. U HAT-u napominju da će broj novih zahtjeva za izdavanje dozvola u fiksnoj telefoniji (14 operatera i T-HT), ovisiti o uspješnosti izdvajanja lokalne petlje, zatim o uvjetima predodabira i odabira operatera, o mogućnostima prenosivosti broja i visini naknade za međusobno povezivanje (interkonekciji) s nepokretnom telekom mrežom T-HT-a. Naime, prema procjeni HAT-a korisnici mobilne (68 posto) i fiksne (38 posto) telefonije mogli su lani uštedjeti 300 do 400 milijuna eura u slučaju odabira najpovoljnijeg korisničkog paketa. Prosječni telefonski račun u fiksnoj telefoniji iznosio je lani 200 kuna mjesečno, a u mobilnoj telefoniji 160 kuna. U zemljama EU-a više zarađuju operateri u mobilnoj negoli u fiksnoj telefoniji. U Hrvatskoj su na tržištu mobilne telefonije dolaskom trećeg mobilnog operatera cijene snižene između 20 i 50 posto. T-mobile i VIPnet su zaoštrili borbu za svakog od 2,75 milijuna korisnika na kraju 2005., ističu u HAT-u.

Neslužbeno, u Hrvatskoj trenutačno ima oko 3,5 milijuna korisnika mobilne telefonije. T-mobile se ovih dana pohvalio s 1,9 milijuna, VIPnet s 1,6 milijuna, a Tele2 s više od 100.000 korisnika. Došlo je i do ukidanja pretplate kao jednoga od osnovnih karakteristika monopolnih i duopolnih tržišta, napominju u HAT-u. U 2006. godini očekuju daljnje snižavanje cijena mobilnih usluga na domaćem tržištu. Agencija najavljuje da će reagirati u slučajevima narušavanja tržišnog natjecanja. Za ovu godinu predviđeno je obavljanje oko 700 stručnih nadzora HAT-a, odnosno terenskih mjerenja. Stoga je u planu nabava posebne opreme za mjerenje izvora elektromagnetskih zračenja kao što su GSM odašiljači, DSC-1800 odašiljači ili UMTS odašiljači u područjima posebne osjetljivosti kao što su stanovi, škole, bolnice i poslovni prostori. Marinko Petković Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>