HEP i Petrokemija plaćat će ini plin po realnim cijenama

ZAGREB – Svi veliki tzv. povlašteni potrošači plina, koji prema zakonu mogu birati dobavljača, plaćat će od početka iduće godine realnu cijenu tog energenta kako bi se smanjili Inini veliki gubici u poslovanju s plinom, najavljuje predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

To se odnosi na Hrvatsku elektroprivredu, kutinsku Petrokemiju i Plivu na koje otpada čak polovica ukupne potrošnje u Hrvatskoj. Zbog nedovoljne domaće proizvodnje Ina iz Rusije uvozi oko 40 posto potrebnog plina po cijeni od 22 do 24 centa za prostorni metar, a HEP-u i Petrokemiji ga prodaje po kontroliranoj više nego upola nižoj cijeni. Zbog toga godišnje gube oko 50 milijuna dolara (u posljednjih nekoliko godina izgubili su oko 300 milijuna dolara). Istodobno gubici se povećavaju, jer svjetske cijene plina stalno rastu zato što s kašnjenjem od nekoliko mjeseci slijede svjetske cijene nafte. Stoga će na početkom idućega tjedna početi pregovore s HEP-om i Petrokemijom o novim ugovorima i cijenama plina, kaže Nataša Vujec, direktorica komercijalnih poslova Ina-Naftaplina. U Ini tvrde da nemaju drugog izlaza, posebice nakon što im je Vlada nedavno, opet, odbila zahtjev za povećanje dobavnih cijena plina za lokalne distributere i druge manje kupce. Uza to, gubici u poslovanju s povlaštenim kupcima su preveliki da bi ih mogli nadoknađivati prodajom plina ostalim kupcima, kažu u Ini.

Povlašteni kupci, iako im to zakon omogućava, ne pokušavaju naći novog dobavljača, jer od nikog na tržištu ne bi mogli dobiti tako povoljnu cijenu kao od Ine. Nisu točne neke tvrdnje prema kojima to nisu činili zbog navodnog Ininog monopola, tvrdi Stevo Kolundžić, savjetnik predsjednika Uprave Ine. Naime, pojašnjava, kad neki povlašteni potrošač osigura plin od drugog dobavljača dobit će isti dio transportnog kapaciteta koji je dosad za njihovu opskrbu koristila Ina. Takve Inine najave sigurno neće obradovati Petrokemiju i HEP, jer će im vjerojatno znatno skuplji plin, zbog vrlo velike potrošnje, povećati troškove poslovanja. Zato se očekuju vrlo zanimljivi pregovori s Inom o novim ugovorima. Iako u Ini kažu da će od tih tvrtki tražiti plaćanje realnih cijena plina na europskom tržištu koje su na razini cijene uvoznog ruskog plina može se pretpostaviti da bi mogli pristati i na neku kompromisnu cijenu. Ali i one će biti najmanje 50 više od sadašnjih.

Željko Bukša Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>