HEP preteča hrvatskom putu u EU

ZAGREB – Prošle godine Hrvatska elektroprivreda investirala je više od 1,75 milijardi kuna, a planira investirati još oko dvije milijarde kuna godišnje, naglašeno je u utorak na obilježavanju 110 godina elektroprivrede u Hrvatskoj i 15 godina Hrvatske elektroprivrede (HEP), održanoj u zagrebačkom hotelu »The Westin«.

Prisjećajući se 1895., kada je Ante Šupuk, pionir hrvatske elektroenergetike iz Šibenika, sagradio elektranu na Krki, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, pokrovitelj svečanosti, istaknuo je važnost koju su djelatnici HEP-a odradili u Domovinskom ratu. Tada su ti junaci, podsjetio je, u teškim uvjetima na prvim linijama fronte gradovima i selima osiguravali redovitu opskrbu električnom energijom. »Dana 27. srpnja 1990. prvi višestranački hrvatski sabor utemeljio je Hrvatsku elektroprivredu kao javno poduzeće u vlasništvu Hrvatske, a uz borbu za samostalnost, Sabor je donio i odluke kojima je Hrvatska dobila energetsku i elektromagnetsku samostalnost«, napomenuo je Šeks. Dodao je da je Sabor donio i paket energetskih zakona kojima je HEP uključen u zakonodavni okvir sukladan zemljama EU-a, a time je HEP preteča hrvatskom putu u EU.

»U ratu je uništeno više od 30 posto elektroenergetskih objekata, a procjene govore da je riječ o šteti većoj od četiri milijarde kuna«, kazao je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade dodajući da je procijenjena imovina HEP-a vrijedna više od 27 milijardi kuna. »Elektroenergetsko tržište trenutačno je otvoreno oko 13 posto, a 39 tvrtki ima status povlaštenoga kupca«, rekao je Polančec, te dodao kako je do 1. srpnja 2008. godine Zakonom definirano potpuno otvaranje tržišta. Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak najavio je izgradnju novog bloka u Termoelektrani-toplani Zagreb te hidroelektrane Lešće, prve sagrađenE u samostalnoj Hrvatskoj. Ivan Smirčić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>