HEP priprema gradnju termoelektrane od 500 megavata?

LABIN – Prošlo je točno godinu dana od kada je naš list prvi objavio da je još 26. lipnja 2004. godine osnovano Povjerenstvo za pripremu Projekta C 500 MW, iza kojega zapravo stoji radni tim na čelu s dr. Alfredom Viškovićem, koji je dobio zadatak da izradi sve nužno do sredine 2007. godine, da bi se »predloženi rok usvajanja investicijskog programa izgradnje zamjenskog bloka u TE Plomin mogao ostvariti do konca 2007. godine«.

Vjerojatno ni ne bismo bili objavili taj podatak da smo vjerovali HEP-u, koji nam je vrlo odrečno odgovorio da nema nikakvih novih podataka, a još manje da se priprema za gradnju novog bloka termoelektrane u Plominskom zaljevu, da nam kopija takve odluke nije stigla upravo iz Plomina! Tada smo pokušali doći do dr. Alfreda Viškovića, ali nam nije bilo dostupan. Kako se u međuvremenu u više navrata spominjala gradnja TE Plomin 3 opet smo se ovih dana obratili voditelju Povjerenstva, koji je u Labinu mnogo poznatiji kao nekadašnji direktor Plomin holdinga, tvrtke koja je u nekim varijantama uoči otvaranja TE Plomin 2, u suradnji s lokalnim općinama i Gradom Labinom, najavljivala otvaranje i do 2.000 radnih mjesta.

Ovog smo puta uspjeli s njim razgovarati mobitelom, ali nije bio spreman odgovoriti na naša pitanja. Rako nam je da je za to nadležan njihov glasnogovornik u Zagrebu, a i da nema povjerenja u autora ovih redaka zbog njegovih napisa o svojevremenom radu Plomin holdinga. O tim »grijesima« je detaljnije pisao u svojoj knjizi, u kojoj nudi viziju razvoja Istre, proglašavajući, uz lokalnu samoupravu, upravo labinskog dopisnika »Glasa Istre« glavnim krivcem što do sada iz tog programa, popularno nazvanog »Prijateljsko okruženje«, nije otvoreno ni jedno novo radno mjesto?!

]]>