HEP-u treba 11 godina za plinofikaciju Baranje?!

BELI MANASTIR – Plinofikacija Baranje bila je osnovna tema jučerašnje koordinacije načelnika baranjskih općina i gradonačelnika Belog Manastira, koji su se složili samo u jednom, plin u Baranju mora doći što prije, a od Županije i koncesionara (HEP-a) treba tražiti zaštitu roka i, ako je moguće, njegovo skraćenje.

Povod sazivanju koordinacije bila je odluka Županije da koncesiju dodijeli HEP-u, iako su sve baranjske općine upravo s HEP-om nedavno raskinule ugovor o tome, jer od 1999. godine u vezi s plinofikacijom nije napravljeno ništa (u to su se vrijeme ugovori o koncesiji sklapali na općinskim razinama). Nakon takve odluke, na adresu belomanastirskog Gradskog poglavarstva zamolbu za očitovanjem poslala je mađarsko-hrvatska tvrtke PPD, čiju je ponudu Županija odbila, iako je njihov rok za izgradnju mreže znatno kraći. Kako je istaknuo organizator koordinacije, belomanastirski gradonačelnik, dr. Davorin Bubalović, u cijeloj priči nije toliko sporan HEP, koliko HEP-ov rok za izgradnju mreže (2010. godina) i stvari koje su se do sada događale. “Najviše nas boli obrazloženje Županije, u kojem stoji kako HEP ima dobre poslovne reference. Ta referenca, u odnosu na plin i Baranju, ne stoji”, odlučno je istaknuo dr. Bubalović, napomenuvši kako će ispasti da HEP plinoficira Baranju 11 godina, što nigdje nema. Također, zapitao se je li tko spomenuo plaćanje “penala”, budući da od dana potpisivanja Ugovora do danas (a prošlo je šest godina) HEP nije učinio ništa.

Stav Županijskog poglavarstva branio je biljski načelnik, dr. Žarko Zelić, jedan od članova županijskog Povjerenstva za izradu natječaja, koji je istaknuo kako su u povjerenstvu sjedili stručnjaci (županijski pročelnici) te kako je ponuda HEP-a bila bolja. “Kada je riječ o roku završetka radova, HEP je naveo 2010. godinu, uz napomenu ‘i ranije’, dok je PPD pomalo neodređen, jer je njegov rok 30 mjeseci od datuma ishođenja svih potrebnih dozvola”, istaknuo je dr. Zelić. Načelnik Općine Čeminac Damir Rešetar, pak, ustvrdio je kako rasprava ne vodi ničemu jer baranjska koordinacija ispred sebe nije imala nijednu ponudu, niti su na sastanak pozvani nadležni iz Županije, dok je popovački načelnik stava kako se HEP-ov ugled zasniva na monopolu, čemu je najbolji primjer njegova općina i katastrofalno stanje niskonaponske mreže. Ostali su načelnici, više-manje, također bili podijeljenog mišljenja iako plin u Baranji žele vidjeti svi. Bez obzira na sve rasprave, činjenica je da Baranja, kao jedna od rijetkih hrvatskih regija, plina još uvijek nema, iako se o plinofikaciji počelo pričati još u vrijeme progonstva. Tada su politika i interesi učinili svoje, a hoće li tako biti i ovoga puta, pokazat će vrijeme. Za pet godina, a možda i prije. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr