Hoće li Pićan nakon Tvornice kamene vune dobiti i asfaltnu bazu?

PIĆAN – Općina Pićan nije prodala preostali dio Poduzetničke zone tvrtki Strabag, istaknuo je načelnik Branko Ružić u odgovoru na naša pitanja upućena početkom tjedna.

Naime, nakon što je tvrtka Rockwool u cilju gradnje postrojenja za kamenu vunu kupila polovicu pićanske Poduzetničke zone, ukupne površine 120 hektara, izazvavši time negodovanje javnosti, počelo se nagađati da bi se ondje mogla realizirati još jedna ekološki osjetljiva investicija – asfaltna baza multinacionalne tvrtke Strabag. Tome u prilog govorio je i lipanjski posjet pićanskih vijećnika jednom takvom objektu u Villachu u Austriji. Istodobno se u susjedstvu, u Općini Sv. Nedelja, počela širiti tvrtka Učka kamen, koja pokraj postojećeg kamenoloma želi graditi betonaru i pakirnicu. Želeći razjasniti planove ulagača i stav Općine prema tim investicijama, poslali smo pisana pitanja hrvatskoj podružnici tvrtke Strabag, Učka kamenu i Općini Pićan, koja nam je jedina u roku i poslala odgovore. Strabag i Učka kamen obećali su nam naknadno dostaviti tražene podatke, što zbog opterećenosti ranije preuzetnim obavezama, što zbog procedure prosljeđivanja pitanja višim tijelima. Načelnik Pićna piše da je jedina zemlja koju je Općina zasad prodala u Poduzetničkoj zoni ona na kojoj Rockwool gradi tvornicu kamene vune. Međutim, čak 60 posto zemljišta zone u vlasništvu je privatnih osoba pa smo Općinu pitali, hoće li, kao u slučaju Rockwoola, od njih otkupljivati zemlju te posredovati novom investitoru. Ružić piše da je i takav razvoj događaja moguć, ako se ukaže potreba za realizaciju značajnijeg investicijskog projekta te ako Općina procijeni da je to u njenom interesu.

Općinsko vijeće može donijeti odluku o ciljanoj kupnji za određeni projekt, slično kao i u Rockwoolovom slučaju, no koliko je meni poznato, takvih upita zasad nema. Općina je svaku kupoprodaju zemljišta realizirala u skladu sa zakonom, piše Ružić. Uz to, napominje da o privatnom zemljištu unutar Poduzetničke zone odlučuju vlasnici, koji mogu birati hoće li ga obrađivati, ostaviti zapuštenog kao sada, do uvođenja plaćanja poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, ili će ga pak prodati. Zanimljivo je da iz ovog odgovora proizlazi da načelnik tretira Poduzetničku zonu kao poljoprivredno zemljište, iako je u Prostornom planu već ucrtana takva zona, dakle građevno zemljište. Ta je zemlja uvedena kao oranica samo u labinskom katastru. Na pitanje bi li Općina prihvatila asfaltnu bazu, Ružić odgovara da bi podržao svaku poduzetničku djelatnost koja donosi kvalitetno zapošljavanje, stvaranje novih vrijednosti te financijsko punjenje proračuna, uz poštivanje zakonskih propisa, a poglavito zaštite čovjekove okoline i zdravlja. Ružić se dakle nije izjasnio ni za ni protiv, no s obzirom da su vijećnici ipak posjetili pogon Strabaga, možemo zaključiti da interes, kao i određeni stupanj dobre vjere, ipak postoji. Sada bi trebalo o tome detaljno obavještavati javnost, kako se ne bi dogodilo da se pojavi peticija za referendum u trenutku poodmakle gradnje, kao u slučaju Rockwoola. K. S. REISMAN Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>