Holcim predstavio prijedlog revitalizacije u Koromačnu

KOROMAČNO – U Holcimovoj tvornici cementa danas se održao 12. Dan otvorenih vrata, tijekom kojeg je Koromačno posjetilo više od 700 gostiju. Tom prilikom Holcim je lokalnoj zajednici predstavio prijedlog revitalizacije površinskog kopa.

Već prije četiri godine Holcim je u Koromačnu započeo aktivnosti revitalizacije. Međutim, za razliku od pojedinačnih aktivnosti koje se samo povremeno provode, Holcim Grupa ide korak dalje. odredila je smjernice da bi se revitalizaciji pristupilo na sveobuhvatan način. Drugim riječima, potrebno je napraviti viziju. Da bi vizija bila održiva uključit ćemo lokalnu zajednicu i zainteresirane strane koje svojim prijedlozima mogu doprinijeti viziji prostora koji će, umjesto površinskog kopa, biti za nekoliko desetljeća kad eksploatacija završi. Maketu prijedloga revitalizacije površinskog kopa u Koromačnu napravio je ASK atelier d.o.o. iz Zagreba, a podloga je bila Rudarski projekt eksploatacije kojeg je pripremio Rudarsko geološko naftni fakultet u Zagrebu. Povijesno gledano, Labin je izgrađen na industriji i rudarstvu. Stoga su počasni gosti na predstavljanju bili upravo rudari, članovi posljednje postrojbe spašavanja ugljenokopa Raša. U zabavnom dijelu Dana otvorenih vrata sudjelovali su mažoretkinje i dramska skupina Labin Zdravog grada, te Glazbena škola Matka Brajše Rašana. Udruga Put je organizirala izradu dekorativnih ploča od cementa, a Labin Zdravi grad radionicu za osoba s posebnim potrebama koji su izrađivali kažune. Eko grupa srednje škole Mate Blažine predstavila je svoje ideje i prijedloge na temu revitalizacije kamenoloma – najbolji radovi su i nagrađeni. Građanska inicijativa iz Koromačna organizirala je Valmazzinghi kup, a Društvo športova na moru Koromačno klupsko ribolovno takmičenje juniori U–16 s obale. Posjetitelji su mogli sudjelovati i na turniru u briškulama i trišeti, udruga Bio Labin je predstavila spravljanje tradicionalnih jela, učenici škole iz Koromačna tradicionalno su posaditi stablo, dok je tijekom cijelog programa ekipa labinskog Crvenog križa besplatno mjerila tlak i kolesterol.

Svaki posjetitelj sudjelovao je i u humanitarnoj akciji: za svakog posjetitelja Holcim će 10 kn darovati Udruzi invalida iz Labina. Inače, Holcim Dan otvorenih vrata organizira svake godine. Ove godine smo susjedima, partnerima, školama, odnosno lokalnoj zajednici u Kukuljanovu, Karlovcu, Donjoj Bistri, Zaboku, Lepoglavi i danas u Koromačnu, otvoreno pokazali što je cement, beton i agregat, kako se radi, i što je najvažnije, način na koji to radi Holcim, ulažući u zaštitu okoliša. Holcim Hrvatska je dio Holcim Grupe, jednog od vodećih dobavljača cementa i agregata (drobljeni kamen, pijesak i šljunak), odnosno transportnog betona i asfalta, te usluga. Holcim Grupa zapošljava preko 90.000 radnika u više od 70 zemalja svijeta, temeljeći svoje cjelokupno poslovanje na načelima održivog razvoja. * * * * * * * Komunikacije Holcima Hrvatska, Julija Škoro, telefon: 01 655 40 33, mobitel: 098 299 172 julija.skoro@holcim.com (www.holcim.hr)

]]>