Horvatinčić s njemačkim partnerom gradi poslovni centar

ZAGREB – Priče o ulazu Tomislava Horvatinčića, jednog od vodećih hrvatskih poduzetnika na svjetsko tržište, očito nisu bile samo pusta naklapanja. Ekskluzivno za Poslovni dnevnik Horvatinčić je potvrdio da već neko vrijeme pregovara s jednom njemačkom grupacijom u vezi s gradnjom jednoga poslovnog tornja u Dubaiju.

“Taj bi se objekt gradio na najekskluzivnijem gradilištu u središtu Dubaija, grada koji je jedno od najvećih svjetskih gradilišta posljednjih 20 godina i gdje su cijene zemljišta vrtoglavo visoke. Mi bismo iz naše tvrtke, iz Hoto grupe, dali samo project management, tj. mi bismo vodili gradnju tog objekta, a radove bi izvodila jedna tamošnja domicilna tvrtka u kojoj su zaposleni stanovnici Kuvajta i Maroka. Dakle, mi tamo ništa ne kupujemo niti investiramo svoj novac, već samo dajemo na raspolaganje vlastiti rad, iskustvo i znanje o brzom i kvalitetnom izvođenju gradnje koje je Hoto grupa dokazala pri gradnji HOTO Business Towera u Zagrebu, što je prepoznao njemački investitor. Naša je grupa sastavljena redom od mladih i sposobnih inženjera koji bi tamo obavljali taj posao”, izjavio je Horvatinčić.

Glavni investitor tog objekta je njemačka tvrtka pod vodstvom poznatog arhitekta Manfreda Osterwalda, čovjeka zaslužnog za sve urbanističke projekte Berlina u vremenu od 1989. do 1995. godine. On uskoro dolazi u Zagreb, a nakon toga će se svi skupiti 4. veljače 2006. u Dubaiju kako bi potpisali ugovor o poslu. Do tog datuma potrebno je definirati tamošnju domicilnu grupu za izvođenje građevinskih radova, što im za sada, prema izjavi, ide najteže s obzirom na inzistiranja tamošnje uprave na domicilnoj radnoj snazi. “Ako to bude sve dobro ugovoreno, mogli bismo početi raditi za dva mjeseca. Sada je teško tamo ići i ugovarati posao jer se zapravo zbog božićnih praznika ništa ne radi do 15. siječnja. Cijeli se svijet sada okuplja u Dubaiju i na obalama Perzijskog zaljeva, pa je nemoguće naći sobu u prepunim hotelima iako je cijena noćenja dvije do dvije i pol tisuće eura za noć, u hotelima s četiri zvjezdice”, završio je Horvatinčić. S epitetima poput “Grad superlativa”, “Disneyland” sagrađen u pustinji, dom prvoga zatvorenog skijališta i područja jedinog hotela sa sedam zvjezdica Dubai zasigurno očekuje građevinski bum.

Dubai 2005. godineTajna procvata toga grada leži dakako na polju nafte, pa zbog toga grad svaki dan uslijed ogromnih porasta cijena profitira sve više. Osim spomenutog, tisuće ljudi preselile su se u tu meku privučeni slobodnim tržištem, bescarinskom zonom i obećanjem o suncu. Dubai je tako u samo nekoliko godina postao međunarodna meka za turizam, ali i za poslovanje velikih tvrtki koje su ga ocijenile sigurnim područjem za utemeljenje multinacionalnih kompanija dovoljno blizu razvijenog tržišta, a dovoljno udaljenom od ratnih zona. Građani Dubaija također nalaze zamjerke koje se najčešće odnose na prebrz rast, prometne kolapse na cestama, golem rast cijena te nesigurnost svega poradi moguće inflacije. No dokle god poduzetnici i menadžeri budu ulagali i na taj način upravljali rastom samoga grada, Dubai bi trebao nastavljati rasti kao što je to činio posljednjih tridesetak godina. Horvatinčić je oduvijek imao sklonost prema atraktivnim i luksuznim projektima što dokazuje projektom luksuznog Hoto naselja te Hoto towera nedavno otkupljenog od partnerice – Hypo banke. Dubai je samo potvrda nastojanja da se proširi i na svjetsku graditeljsku scenu. Izvor: www.Poslovni.hr

]]>