Hotelski lanac Kempinski dolazi u Istru

SAVUDRIA – Michel G. Novatin, izvršni direktor hotelskog lanca, oduševljen je Hrvatskom te najavljuje mogućnost daljnjeg investiranja u Dubrovniku i Zagrebu • Dolaskom renomiranog partnera promijenjeno je i ime cijelog turističkog naselja Rezidencija Skiper koje se od jučer zove – Kempinski Adriatic Resort

Jučer je u turističkom naselju Rezidencija Skiper potpisan ugovor o suradnji između prestižnog hotelskog lanca Kempinski Hotels S.A. iz Ženeve i tvrtke Skiper hoteli d.o.o. čime se na hrvatskom turističkom tržištu prvi put pojavljuje jedan od pet najvećih svjetskih hotelskih imena. U prisutnosti predstavnika državne, regionalne i lokalne vlasti ugovor su potpisali Michel G. Novatin, izvršni direktor lanca Kempinski, i Ljubica Marfan, članica Uprave tvrtke Skiper hoteli. – Hrvatska je trenutno jedno od svjetski najzanimljivijih turističkih odredišta za investiranje. Svi pričaju o njoj tako da smo se i mi među prvima odlučili doći i vrlo smo zadovoljni viđenim. Oduševili smo se klimom, prirodnim ljepotama i ljudskim potencijalima tako da smo s gospodinom Mirom Oblakom brzo postigli dogovor, izjavio je Novatin, najavljujući mogućnost daljnjeg investiranja u Dubrovniku i Zagrebu.

Kamo god idemo trudimo se biti tržišni lideri, a siguran sam da će se vrlo brzo na hrvatskom tržištu pojaviti i drugi najjači svjetski lanci, najavio je Novotin. Hotelski lanac Kempinski je inače za jednu klasu jači od Interkontinentala i Sheratona. Zadovoljstvo potpisanim ugovorom u ime domaćina izrazila je Ljubica Marfan. – Mi smo kao investitori u obvezi do proljeća 2008. godine okončati izgradnju turističkih objekata ukupne predračunske vrijednosti 750 milijuna kuna, koje će se uložiti u hotel, vile, kongresni centar, privezište s 38 vezova i golf terene s 18 rupa. Novi objekti nastavljaju započeti trend izgradnje visokokomfornog turističkog smještaja na ovoj lokaciji ukupnog kapaciteta 500 postelja, koliko će imati hotel i vile s 5 plus zvjezdica. Na taj će način uz već postojeći kapacitet turističko naselje u Alberima imati nešto manje od 1.500 postelja, izjavila je Marfan. – Sam hotel će, izuzev smještaja, gostima nuditi vrhunsku wellness i gastro ponudu. Svaka od 29 vila na svojih najmanje 500 četvornih metara može ugostiti najviše šest osoba, a raspolaže s privatnim bazenom vodene površine od najmanje 100 četvornih metara s mogućnošću grijanja vode u pred i posezoni. Predstojećim završnim ciklusom razvitka turističkog područja Alberi stvaraju se preduvjeti za cjelogodišnji rad naselja, objasnila je Marfan, dodajući da je u tijeku izrada glavnih projekata radi ishođenja građevinskih dozvola.

Poslovna suradnja s hotelskim lancem Kempinski za nas započinje s fazom projektiranja objekata pri čemu koristimo njihove standarde u izgradnji i opremanju. Prihvaćanjem suradnje s grupacijom Skiper prestižni brand Kempinski valorizirao je naša dosadašnja ulaganja i ideju da se ovom dijelu Jadrana dogodi elitno turističko odredište, zaključila je Marfan. U ime Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka novinarima se obratio i državni tajnik za turizam Zdenko Mičić. – Ovo je još jedan dokaz da Hrvatska zaista postaje destinacija za elitni turizam, a dolaskom ovog svjetski renomiranog lanca otvaraju se vrata i drugim poznatim brandovima koji definitivno mogu naći svoje mjesto u projektima poput »Brijuni riviere« i drugim koje ova Vlada podržava. Istaknuo bih značaj ovog projekta i zbog toga što će se u sklopu njega najprije realizirati golf igralište, a upravo je to ono u čemu bitno zaostajemo za sličnim destinacijama.

Zbog toga čestitamo investitorima i usput im nudimo svu potrebnu suradnju našeg ministarstva, jer nam je svima u interesu da se ovakvi projekti što prije realiziraju, izjavio je Zdenko Mičić. Njemu se pridružio i Veljko Ostojić, član županijskog Poglavarstva i direktor Brijuni rivijere. – Nakon realizacije ovog ugovora istarski turizam više nikad neće biti isti, a sam ugovor predstavlja veliki poslovni uspjeh Rezidencije Skiper. Kempinski je jedan od najvećih svjetskih brandova i predstavlja upravo ono što nam je u Istri nedostajalo pa će njihov dolazak svakako snažno doprinijeti ukupnom istarskom turističkom imidžu. Zbog toga će i Županija učiniti sve u svojoj moći da projekt što prije zaživi, izjavio je Ostojić. Umaški gradonačelnik Vlado Kraljević smatra da dolaskom Kempinskog dodatno jača turistički imidž Umaga kao elitne destinacije. Usput je najavio da će uskoro početi i popravljanje pristupnih cesta ovom turističkom naselju koje trenutno izgledaju očajno. – Ovakvo naselje treba kvalitetne pristupne ceste tako da smo u dogovoru s investitorima oko izgradnje boljih prometnica. Projekt svakako ima gradsku podršku, zaključio je Kraljević pozdravne govore predstavnika svih razina vlasti. Dolaskom renomiranog partnera promijenjeno je i ime cijelog turističkog naselja Rezidencija Skiper koje se od jučer zove – Kempinski Adriatic Resort. Dražen MAJIĆ Snimio Krešimir TADIJIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr