Hrpe smeća ili iskoristivi građevinski materijal?!

OSIJEK – Hrpe smeća koje već godinama nagrđuju raskrižje Krstove i Radičevićeve ulice napokon su izazavale reakciju ogorčenih prolaznika i stanara koji se žale na smrad, prljavštinu, štakore pa čak i zmije.

Iz razgovora s jednom od susjeda saznajemo da sporno smeće tu stoji već desetak godina te da su mnogi, već više puta, pokušali razgovorom potaknuti vlasnika da očisti smećem zatrpano dvorište, ali bez uspjeha. – Koliko sam upoznata sa situacijom, radi se o zemljištu čiji su vlasnici već godinama odsutni te su ga prvi susjedi Pirić uzurpirali i ostavili hrpe građevinskog i drugog otpada. Zvali smo sanitarnu inspekciju no oni kažu da se to njih ne tiče jer se radi o privatnom posjedu – kaže susjeda Ružica Franc. Zemljište je ograđeno, ali samo žičanom ogradom kroz koju se sve vidi i zaista nagrđuje inače lijep dio grada. Ružica kaže da je već više puta nudila da odveze smeće o svome trošku samo da joj prestane uništavati kuću, na koju su hrpe smeća dijelom naslonjene, no vlasnici su to svaki put odbili.

Ne znam kome da se obratim, mislim da sam sada već sve pokušala, ali nikako da se taj problem riješi – dodala je Ružica. Iz razgovora s vlasnicom kuće u krugu koje se nalazi smeće saznali smo da se ne radi samo o smeću, već da ima tu i iskoristive građe koju namjerava upotrijebiti za adaptaciju kuće. Što se tiče vlasništva tog zemljišta sugovornica je rekla da je to zemljište njeno i da nema govora o nekom drugom vlasniku. Kako kaže, problem je u tome što nigdje ne može naći majstore koji su vješti u obradi kamena i mogu napraviti ono što bi ona htjela. – Već tri godine čekam majstore, ali jednostavno nema pravih klesara i prisiljena sam to tako ostaviti – opravdavala se vlasnica kuće. O konačnom rješenju problema rekla je jedino da odustaje od spomenute adaptacije jer jednostavno ne može doći do pravog majstora te da će idućeg tjedna platiti odvoz hrpe raznog otpada i na taj način riješiti probleme cijelog susjedstva. Autor: L. Stević/ I. Sekol Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>