Hrvatima najbolji poslodavac – država

ZAGREB – Za domaće radnike je poslodavac prvog izbora, odnosno poslodavac kod kojeg bi se najradije zaposlili, još uvijek država.

Međutim, kako je pokazalo istraživanje što ga je proveo portal MojPosao na uzorku većem od tisuću ispitanika, niti svi poslovi u državnoj i gradskoj upravi nisu najzanimljiviji. Ispitanici, od kojih je 70 posto u radnom odnosu, radno mjesto u obrazovnom sustavu u zemlji ne smatraju poslom iz snova. Uspoređujući razloge atraktivnosti države kao poslodavca u odnosu na vodeće privatne tvrtke, portal MojPosao zaključuje da je sigurnost radnog mjesta najvažniji razlog zbog kojeg bi čak 51 posto ispitanika radilo u državnoj i gradskoj upravi. Za privatne tvrtke, pak, sigurnost radnog mjesta gotovo nije bitna i navodi je tek četiri posto ispitanika. Atraktivnost privatnog sektora je u visini plaće i ostalim beneficijama (33 posto ispitanika), napretku u struci, vodstvu u gospodarskom sektoru i harmoničnim radnim odnosima. U privatnom sektoru vodeće tvrtke prvog izbora za radnike su T-HT te VIPnet, a nakon njih slijede koncern Agrokor, Privredna i RBA banka, Ina (mada je Ina u većinskom državnom vlasništvu, op. a), Zagrebačka banka, Pliva. Uz ostatak bankarskog sektora, među prvih dvadeset poslodavaca prvog izbora su i Microsoft, Siemens, Coca-Cola, HEP (u državnom vlasništvu, op. a), Ericsson Nikola Tesla, Lura, Podravka, Adris grupa. I dok su za muškarce visina plaće i ostalih materijalnih potraživanja te napredak u struci glavni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora, ženama je bitan faktor sigurnost radnog mjesta.

Za 51 posto ispitanika sigurnost radnog mjesta najveći je razlog zbog kojeg državna i gradska uprava zauzimaju vodeću poziciju na ljestvici poslodavaca prvog izbora. Harmonični odnosi na radnom mjestu i dobar tretman zaposlenika najčešći su razlozi zbog kojih su ispitanici odabirali Ericsson Nikolu Teslu i Siemens kao tvrtke u kojima bi željeli raditi. Kada je, pak, riječ o razlozima odabira T-HT-a, onda ispitanici navode visinu plaće i ostale materijalne beneficije. U krugu poslodavaca prvog izbora, kako je pokazalo istraživanje, radi svega 13 posto ispitanika. Ispitanici bi, međutim, pristali na u prosjeku 28 posto nižu plaću samo da mogu raditi kod svog poslodavca prvog izbora. Promatrano po tvrtkama koje su ispitanici navodili u istraživanju, muškarcima je poslodavac prvog kruga T-HT (22 posto), a zatim slijedi država (14 posto ispitanika), Microsoft (13 posto), Agrokor (9 posto). S druge strane, čak 28 posto ispitanih žena u prvom redu odabire državu. Vodeći poslodavac za muškarce kod žena se smjestio na treće mjesto, a pretekao ga je VIPnet (12 posto). Za razliku od muškaraca, žene češće ističu i bankarski sektor kao svoj odabir dobrog radnog mjesta. G. GALIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Mlađi više vole privatnike

Odabir poslodavaca prvog reda razlikuje se i u odnosu na dob ispitanika. Tako će 83 posto ispitanika u dobi između 20. i 31. godine izabrati privatnu ili državnu tvrtku u odnosu na državnu službu (17 posto). Postotak se smanjuje sa starošću ispitanika, pa će 76 posto osoba između 32. i 43. godine izabrati privatnu tvrtku. U toj dobnoj granici interes za državnu službu iskazuje 24 posto ispitanika. Privatnu ili državnu tvrtku među populacijom starijom od 43 godine života odabralo bi 67 posto ispitanika, dok bi se za državnu službu odlučilo njih 33 posto.

Drvene kuće – Gradimo.hr

]]>