Hrvatima ponuđena izgradnja devet marina

DUBROVNIK – Nakon osamostaljenja i međunarodnog priznanja Crna Gora postala je još privlačnija stranim investitorima među kojima su do sada prednjačili Rusi, Talijani i Irci. Hrvatska je u toj zemlji prisutna sa četrdesetak svojih tvrtki.

Iako je godišnja gospodarska razmjena na razini 70 milijuna američkih dolara, pravih ulaganja sa hrvatske strane još uvijek je malo. Prigodom prošlotjednog posjeta hrvatskih gospdarstvenika predvođenih predsjednikom Hrvatske gospdarske komore Nadanom Vidoševićem, Crnogorci su predstavili što trenutno nude stranim investitorima. Toga, obzirom da je Crna Gora kroz »vaučersku privatizaciju« do sada privatizorala 80 posto državnog kapitala nije ostalo puno, no radi se o vrijednim gospdarskim subjektima. Investirorima se nude mega-tvrtka Plantaže poznata po proizvodnji visokokvalitetnog vina »Vranac«, Željezara Nikšić, Luka Bar, Elektropivreda Crne Gore, Željeznica Crne Gore, tvrtke Crna Gora put, tvornica elektroničkih, telekomunikacijskih, raketinih i radarskih uređaja Optel u Pljevlji. Nadalje nudi se i Institut dr. Simo Milošević u Igalu u sklopu kojeg se nalazi hotelski kompleks i objekti za zdrastveni turizam, hotel Galeb u Ulcinju. Početna cijena hotela Galeb kategorije tri zvjezdice sa pripadajućih pet vila i ukupno 395 ležaja te zemljištem površine 20.318 četvornih metara iznosi 4,95 milijuna eura.

Od greenfield investcija Crnogorci su hrvatskom izaslanstvu gospdarstvenika ponudili gradnju čak devet marina, od kojih bi jedna bila na rtu Kobila na Prevlaci, te ulaganja u hotelsko-turističke kapacitete posebice na ulcinjskoj rivijeri – tvrtku Valdanos, komplesk Ada Bojana i Velike plaže koja zauzima 14 kilometara obale. Hrvatske građevinare trebali bi zainteresirati projekti gradnje autoceste i rekonstrukcija željeničke pruge kroz Crnu Goru na relaciji Bar – Beograd, gradnja više mini i malih hidroelektrana a posebice mosta Verige koji bi premostio Boku kotorsku. Koliki je interes za ulaganja u Crnu Goru govori i primjer jednog kanadskog ulagača koji u Tivtu namjerava izgraditi mega marinu. Anton Hauswitschka Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>