Hrvatska bliska istočnoeuropskim zemljama, dok za Zapadom zaostaje za 40-ak posto

PULA – Usporedo s rastom interesa stranaca za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, u javnosti se sve češće postavlja pitanje dokud će se vinuti već sada astronomske cijene, nakon što i Hrvatska uđe u Europsku uniju. Cijene rastu ne samo zbog interesa stranaca, nego i sve jeftinijih kredita koje koriste hrvatski državljani.

Za razliku od unutrašnjosti države, gdje se mogu naći čak i povoljne cijene, u većim urbanim središtima i priobalju prisutan je stalan rast. Otkako je prije tri godine uveden euro, nekretnine su poskupjele za stotinjak i više posto. Često je iznos izražen u njemačkim markama naprosto bivao prepisan u eure, ali to nije smanjilo opseg ovog biznisa. Dapače, svjedoci smo da na svakom uglu kuće niču poput gljiva poslije kiše, a prostor su zauvijek nagrdili apartmani.

U posljednjih godinu dana cijene veće 10 do 15 posto Stranci, koji su spremni i najviše ponuditi, dosad su, prema službenim podacima, u Hrvatskoj stekli oko 3,5 tisuća nekretnina. Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK-u, ističe da su više od polovice njih Nijemci, potom Austrijanci, Englezi, a u posljednje vrijeme sve je više i Mađara. – Tu treba biti oprezan jer govorimo o stjecanju stranih fizičkih osoba koje traže suglasnost nadležnih ministarstava, dakle ne govorimo o stjecanju pravnih osoba, odnosno onih stranih osoba koje su registrirale tvrtku u Hrvatskoj, pa su tako stekli nekretnine. Više od 80 posto prodanih nekretnina nalazi se u priobalnim županijama, Istra je tu broj jedan, slijedi Primorsko-goranska županija, a u posljednje dvije godine Dubrovačko-neretvanska – kaže Ranilović. Stranci, po njegovu mišljenju, još uvijek imaju krivu percepciju o jeftinoj nekretnini u Hrvatskoj.

Cijene su u posljednjih godinu dana povećane od 10 do 15 posto, ovisno o lokaciji i županiji. Naravno, najviše su rasle na najatraktivnijim područjima, tik uz more, osobito zato što je Hrvatska relativno dobro zaštitila vlastitu obalu i takvih nekretnina nije puno. Mada cijene nekretnina definiranih dobrom lokacijom rastu, to nije toliko koliko se priča. Riječ je uglavnom o manjim apartmanima, ali i kućama za odmor – navodi Ranilović. Na pitanje hoće li nekretnine poskupjeti nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odgovara da je to stvar ponude i potražnje. – Puno ljudi govori o rastu cijena, samo je pitanje hoće li to pratiti ukupna ekonomska situacija. Stranci imaju percepciju o tome koliko novca misle potrošiti, nema baš puno onih koji će izdvojiti 250 tisuća eura, pa i više. Dakle, postoji određena kategorija kupaca, zna se što kupuju, a granica koju uglavnom ne prelaze jest upravo tih 250 tisuća eura. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>