Hrvatska postaje zemlja otrova

ZAGREB – Dođe li do curenja 10.000 tona amonijaka iz Petrokemije u Kutini, što je tek trećina ukupne količine koja se uglavnom nalazi u njihovim skladištima, nastat će smrtonosni oblak promjera sto kilometara.

Takav crni scenarij nije neostvariv jer od 1. srpnja prestaje svaki državni nadzor nad opasnim tvarima, upozorili su na jučerašnjoj konferenciji za medije toksikolozi okupljeni oko Zavoda za toksikologiju. Naime, u petak počinje važiti Zakon o kemikalijama Račanove Vlade prema kojem se sva briga oko opasnih tvari iz sektora zdravstva i zaštite okoliša seli isključivo u Ministarstvo gospodarstva, u kojem je trebao biti osnovan ured iz kojeg sedam ljudi treba brinuti za cijelu problematiku o kojoj je do sada računa vodilo više stotina educiranih stručnjaka i inspektora. Do danas taj ured nije osnovan. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić ističe da su zakon, koji je trebao biti u skladu sa zakonima EU-a, radili činovnici iz nekoliko ministarstava, te da su potpuno zanemarene primjedbe struke. »Donesen je zakon u kojem je potpuno zanemarena preventivna zaštita ljudskog zdravlja i okoliša od otrova a problem je sveden samo na liječenje otrovanih, pa dolazi vrijeme kaosa i nesigurnosti«, ustvrdio je Plavšić. Pritom je naglasio kako ni jedna država EU-a zaštitu od opasnih tvari nije stavila u nadležnost gospodarstva.

Zakon o kemikalijama ukida inspekcijski nadzor te granični sanitarni nadzor uvoza i provoza opasnih tvari, što znači da se u Hrvatsku bez nadzora može godišnje uvesti 120.000 tona opasnih kemikalija, a preko nje prevesti 40 tona. Stručnjaci upozoravaju da svatko može raditi što hoće jer nije regulirana maloprodaja ni način korištenja opasnih tvari, a u dosadašnjem uhodanom sustavu granična sanitarna inspekcija zaustavljala je prosječno tri pokušaja ilegalnog uvoza tjedno, među kojima i neke od 140 zabranjenih kemikalija s europske liste. Stručnjaci Hrvatskog zavoda za toksikologiju zatražili su od Hrvatskog sabora ponovnu odgodu primjene Zakona o kemikalijama. N. DOMAZET,Hina Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr