Hrvatski natječaj za Građevinarsku nagradu

CEMEX, jedan od najvećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala, ustanovio je prije 15 godina nagradu za graditeljske projekte koji su izvedeni većinom njihovim proizvodima.

Nagrađuju se radovi u tri kategorije – stambenoj izgradnji, institucionalno-industrijskim te infrastrukturnim projektima. Građevinarska nagrada CEMEX potiče stalne kulture inovacija u industriji graditeljstva. Ove godine u konkurenciju ulaze radovi projektirani i izvedeni u ukupno 35 zemalja, u kojima CEMEX ima proizvodna postrojenja, među njima i u Hrvatskoj. Nacionalni konkurenti za globalnu Građevinarsku nagradu CEMEX odabiru se po precizno propisanoj proceduri, jednakoj u svakoj od zemlja u kojima se provode natječaji. Natječaj u Hrvatskoj nadzire nacionalni Odbor Građevinarske nagrade CEMEX u ime kojeg je na Press konferenciji govorio dr. sc. Petar Đukan.

Odbor Građevinarske nagrade CEMEX imenuje Žiri, u kojemu su stručnjaci graditeljskih disciplina. Žiri nakon javnoga natječaja odabire ukupno devet finalista, po tri u svakoj kategoriji. U konkurenciju za Građevinarsku nagradu CEMEX ulaze radovi završeni u razdoblju od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2005. godine. Nacionalni pobjednici u propisane tri kategorije sudjeluju u međunarodnom natječaju za Građevinarsku nagradu CEMEX. Proglašenje hrvatskih pobjednika za Građevinarsku nagradu CEMEX obavit će se na velikoj završnoj svečanosti sredinom svibnja u Splitu. Pobjednici u pojedinim kategorijama na nacionalnom natječaju nagrađuju se posebnom CEMEX plaketom, te se njihovi radovi zajedno s ostalim radovima koji sudjeluju u međunarodnom natječaju uključuju u Zbornik CEMEX Building Award.

Prošlogodišnji pobjednici HOUSING, Altagracia Residential Complex, Colombia INSTITUTIONAL/INDUSTRIAL, L’Oceanogrŕfic, Spain INFRASTRUCTURE, Aswan Bridge, Egypt Ovogodišnji natječaj ima posebno značenje jer se organizira u godini u kojoj CEMEX obilježava 100. obljetnicu postojanja. Pobjednici međunarodnog natječaja za Građevinarsku nagradu CEMEX proglašavaju se na velikoj svečanosti u Monterreyu, u Meksiku, gdje je i sjedište tvrtke. Na ceremoniju dodjele Nagrade pozivaju se autorski timovi projekata – pobjednika na nacionalnim natječajima. Ovogodišnja završna svečanost u Monterreyju održat će se 3. studenoga. Građevinarska nagrada CEMEX potvrđuje i predanost kompanije CEMEX i Dalmacijacementa društveno odgovornom poslovanju, jer je jedan od kriterija po kojima se ocjenjuju radovi i zaštita okoliša.

Uključujući hrvatske projekte u natječaj za Građevinarsku nagradu CEMEX, najveći hrvatski proizvođač cementa Dalmacijacement, potvrđuje potpuno uklapanje u poslovni sustav CEMEX-a, jednog od vodećih svjetskih proizvođača građevnih materijala, a hrvatskim graditeljima pruža mogućnost da svoja ostvarenja pokažu i izvan granica matične zemlje. Ova nagrada promovira autorska postignuća u graditeljstvu, koje je jedna od najvažnijih djelatnosti u nacionalnoj ekonomiji i generator ukupnoga gospodarskog rasta. Tvornica Dalmacijacementa «Sv. Juraj», Kaštel Sućurac

]]>