HVB Splitska banka ni jednoj banci u Hrvatskoj

ZAGREB – Hrvatska narodna banka neće dati suglasnost za spajanje Zagrebačke i HVB Splitske banke jer bi to dovelo do stvaranja nedopustivog vladajućeg položaja na hrvatskom bankarskom tržištu.

Po preuzimanju njemačkog HVB-a, talijanski UniCredito, inače vlasnik Zabe, morat će se riješiti jedne od dviju banaka u Hrvatskoj, najvjerojatnije Splitske. Poručio je to na jučerašnjem brifingu s novinarima guverner HNB-a Željko Rohatinski, dodajući da je malo vjerojatno čak i to da bi HNB dao uvjetnu suglasnost ukoliko takva banka izvrši dekapitalizaciju u pojedinim segmentima poslovanja. Stupanj koncentracije, agregatno, po proizvodima, županijama i povezanim osobama, je toliki da bi to praktički bilo neizvedivo. Iako je udio od 35 posto (Zaba i Splitska) ispod »kritičnog praga« koji u domaćoj legislativi iznosi 40 posto, spajanjem dviju banaka udio tri najveće banke bi se sa sadašnjih 55 popeo na 65 posto, a udio pet najvećih banaka sa 74 na čak 82 posto. To je nedopustivo s obzirom da je kritični prag za tržišni udio tri banke 60 posto, a za pet banaka 80 posto, pojasnio je guverner. Guverner je tako potvrdio ranije spekulacije da će upravo Splitska banka ponovno morati »na bubanj«, ali ih je i dopunio bitnim »detaljem«. – Na domaćem bankarskom tržištu situacija je takva da bi spajanjem bilo koje dvije hrvatske banke unutar vodećih pet-šest banaka (Zaba, PBZ, Erste, RBA, Splitska, Hypo) nastala situacija vladajućeg položaja.

HNB stoga neće preferirati nikakva moguća spajanja između tih banaka. Ako se, dakle, zatraži da UCI proda, bilo Zabu, bilo Splitsku – a takav će prijedlog biti upućen Savjetu HNB-a – središnja banka neće dati suglasnost ni ako jednu od te dvije banke bude htjela kupiti neka od velikih domaćih banaka, poručio je guverner Rohatinski. Time je UniCreditu poslano jasno upozorenje da se od njega očekuje da u Hrvatsku unese »svježinu«, a ostalim bankama u Hrvatskoj da im je »zatvoren put prema Splitu«. OTP je u tom pogledu »na granici«, a kao mogući kupci spominju se irske i francuske banke. Rohatinski je otkrio da je za Splitsku banku iznimno zainteresiran i belgijski KBC, no njemu su vrata zatvorena. – KBC-u smo jasno rekli ne možete doći u Hrvatsku dok ne riješite hipoteku Ljubljanske banke i hrvatskih štediša, zaključio je guverner. Što se tiče njegovog mandata, Rohatinski je naglasio da »nema namjeru više se kandidirati za guvernera«, niti bi prihvatio novi mandat da mu se i nudi, spomenuvši nedostatak konsenzusa po pitanju postizanja nacionalnih ciljeva. Savjet HNB-a ovaj je tjedan donio i privremeno rješenje kojim se UniCreditu i s njime povezanim osobama zabranjuje sklapanje bilo kakvih ugovora s HVB-om i povezanim osobama, a koji bi mogli utjecati na promjene u imovini, kapitalu i obvezama dotičnih banaka. A. DRAGOJEVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>