Hypo Alpe-Adria Dignano

VODNJAN – Prostorni plan uređenja grada Vodnjana samo je potvrdio ono što smo već otprije znali o političkim običajima toga kraja: sve se odvija iza kulisa, narodu se isporučuju tek minimalne i strogo dozirane informacije, izigravaju se propisi, zameću tragovi, sve u cilju prikrivanja činjenice da su poznate banke, graditelji apartmana, lokalni političari te gradski i drugi dužnosnici glavni dobitnici novog plana. Ništa novo, ali, kao i u svemu, u Vodnjanu je sve otišlo u krajni ekstrem. Počnimo s trikovima prikrivanja.

Nimalo javna rasprava Grad Vodnjan je, nimalo urbano, za svoje mnogobrojne stanovnike organizirao samo jedno javno izlaganje plana kojem nije mogla prisustvovati ni trećina zainteresiranih. Inače, i sam je plan izložen u prohladnoj gradskoj prostoriji pod svjetlosnim uvjetima koji onemogućuju bilo kakav kvalitetan uvid. Kada smo se vodnjanskim gradskim vlastima obratili s molbom da nam dostave tekstualnu i grafičku kopiju plana, objasnili su nam da je to jako komplicirano te nas uputili da se snalazimo kao i sav ostali narod. Iako Grad Vodnjan već odavno ima svoje internetske stranice, plan se pojavio na webu tek nakon učestalog inzistiranja javnosti, a ono što se pojavilo također je vrijedno kraće analize. Naime, grafički dijelovi plana, koji su ključni za razumijevanje suštine prostornog plana, postavljeni su na internet u takvom obliku da ih je gotovo nemoguće razgledati. Odnosno, za razgledavanje budućih namjena korištenja pojedinih parcela potrebno je jako puno truda i računarskog znanja tako da se većina zainteresiranih morala zadovoljiti samo tekstualnim dijelom plana. Nadalje, grafički prikaz plana za samo mjesto Vodnjan nije ni postavljen na internet, što izaziva sumnje da se u tom dijelu plana nalazi nešto što izrađivači nisu željeli da narod uvidi. Taj dio plana nismo uspjeli dobiti ni od izrađivača Davora Matticchija, kao ni od gradskih službi koje su nam pripremile CD na kojem opet nije bilo grafičkog plana samoga mjesta Vodnjan.

Sve to nije slučajno i pokazuje da javna rasprava o planu nije ni najmanje javna budući da veći dio javnosti nema uvida u najbitnije dijelove plana koji su presudni za budućnost cijelog područja. Uz sjećanje na mnoštvo prostornoplanskih marifetluka iz doba Lidije Delton i Bruna Celije vidljivo je da je današnji gradonačelnik Klaudio Vitasović možda i najbolji učenik te političke škole koji je u nekim detaljima čak i nadrastao svoje učitelje. Retoričko pitanje Klaudija Vitasovića upućeno stanovnicima Peroja (čija je zemlja izbačena iz građevinskog dijela plana) o tome kakav bi on bio gradonačelnik kada ne bi štitio interese grada potpuno je smiješno jer je već i površnim uvidom u plan vidljivo da Vitasović puno više preferira interese austrijske banke i svojih pobočnika od interesa i prava onih koji su ga izabrali. Više o ovoj temi na www.glasistre.hr

]]>