Hypo Grupa kupila Horvatinčićev Hoto Tower i Castellum centar

ZAGREB- Za kupnju Castellum centra ovoga je ljeta bio zainteresiran Goran Štrok, koji ga je htio pretvoriti u ekskluzivni hotel, ali mu je bilo preskupo 20 milijuna eura.

Vijest iz Klagenfurta da je Hypo Alpe-Adria Immobilien AG, investicijski fond za nekretine koji je u potpunom vlasništvu Hypo Alpe-Adria Grupe, kupio Hoto Business Tower u Savskoj 32 i Castellum Centar u Hebrangovoj 32-34 od dosadašnjeg vlasnika Tome Horvatinčića, jučer je zaista iznenađujuće odjeknula u poslovnim zagrebačkim krugovima. Hypo Grupa je objavila “da s te dvije nekretnine proširuju portfelj njihova fonda i nude kao Grupa trajne prinose investitorima preko dugoročnih ugovora što ih te dvije nekretnine imaju sklopljene s najmoprimcima najvišeg ranga kreditne sposobnosti u Hrvatskoj”, pojasnio je Thomas Morgl, član Uprave Hypo Alpe-Adria Bank International.

Zakupci ostaju Tomu Horvatinčića pitali smo što to znači i zašto prodaje te objekte, na što nam je on samo kratko odgovorio da već deset godina Hoto grupa jako puno radi, “da ne mogu ni disati, da im treba predah i odmor”, da sada nisu prodane zgrade, kao nekretnine nego su samo prodani poslovni uvjeti. O detaljima prodaje će nas, rekao je, izvijestiti pravni savjetnik Hoto grupe. Na naše pitanje seli li se Hoto grupa s poslom u Dubai, o čemu se već neko vrijeme govori i pregovara, kratko je odgovorio da su pregovori s jednim njemačkim investitorom koji želi da oni kao Hoto grupa grade poslovni neboder u Dubaiju još u tijeku i da još nisu ništa potpisali. Je li prodan Castellum centar i Hoto Business toranj Hypo banci, pitali smo Željka Bekinu, pravnog savjetinika Hoto grupe?

“Sklopljen je ugovor o prijenosu poslovnog udjela u Društvu Castellum Centar d.o.o. kojim je Tomo Horvatinčić prodao svoj poslovni udjel u Društvu Castellum Centr d.o.o. banci iz Klagenfurta Hypo Alpe-Adria Imobillien, rekao nam je pravni savjetnik Hoto grupe, Željko Bekina. Time je Grupa Hypo Alpe-Adria postala jedinim članom Društva Castellum d.o.o. Zagreb. Društvo Castellum d.o.o. vlasnik je poslovne zgrade u središtu Zagreba u Hebrangovoj 32-34 koja je u zakupu Podravke, Mercka d.o.o., Agencije za promicanje stranih ulaganja i Hypo Leasing Kroatien. Sve te tvrtke imaju ugovor o zakupu i ti su ugovori i dalje na snazi. Društvo Castellum d.o.o. također je vlasnik Hoto grupe Zagreb d.o.o. koja je pak vlasnik Hoto Business Towera u Savskoj 32. Poslovni toranj je u zakupu tvrtke HT d.d. koja ju koristi kao svoje sjedište. Vlasnici nekretnina ostaju za sada isti, jedino je, kaže Bekina, došlo do promjene vlasničke strukture. Prodajom tog poslovnog udjela, kaže naš sugovornik, isplaćena je naknada Hoto grupi Tomislava Horvatinčića i time su riješeni svi poslovni odnosi između Tomislava Horvatinčića i Hypo Alpe-Adria banke koja je financirala rekonstrukciju i izgradnju tih objekata.

Preskupo Štroku Za kupnju Castellum centra u Hebrangovoj ovoga ljeta bio je vrlo zainteresiran i Goran Štrok koji ga je uz manje preinake htio pretvoriti u ekskluzivni hotel. No pregovori u Klagenfurtu nisu za sada urodili plodom jer je za taj objekt ponuđena cijena od 20 milijuna eura, što je Goranu Štroku bilo previše. Međutim, sve još nije gotovo jer i njega kao i Tomu Horvatinčića financira, tj. kreditira Hypo Alpe- Adria banka pa su još moguće razne transakcije. Nova uprava koju čini jedan član, a to je od sada Hypo Alpe-Adria Imobillien, dakle upravlja s poslovanjem Društva Castellum.d.o.o. a to znači i sa zgradom Castelum centra u Hebrangovoj i sa zgradom Hoto Business Towerom u Savskoj. Banka iz Klagenfurta raspolaže s nekretninama i Tomo Horvatinčić nema više nikakva utjecaja u tim društvima. Tom transakcijom Grupa Hypo Alpe-Adria banke iz Klagenfurta postala je vlasnik tih nekretnina koje može u drugm koraku prodati bilo kome na tržištu. To se najvjerojatnije do daljnjega neće dogoditi jer Hypo grupa na ovaj način dolazi do vlasništva nad nekretninama u Hrvatskoj, a i šire. izvor:Poslovni dnevnik www.poslovni.hr

]]>