I Hrvatska će imati toplane na šumsku biomasu

NAŠICE – U okviru manifestacije Festival “Dani slavonske šume”, u Našicama je jučer održan okrugli stol na kojem su sudjelovali ugledni stručnjaci iz Austrije, Njemačke i Hrvatske, koji su govorili o prednostima korištenja biogoriva s gospodarskog i ekološkog stajališta.

Biodizel gorivo koje se koristi kao dodatak za dizelske motore, a proizvodi se od uljarica, naime, prihvatile su već mnoge europske zemlje. Prednjači Francuska, koja je uvjetovala da njezini veći gradovi za javni prijevoz isključivo koriste to ekološko gorivo. Dobrodošlicu je gostima i sudionicima okruglog stola poželjela predsjednica Ogranka Matice hrvatske Silvija Lučevnja, gradonačelnik Našica Zdravko Rončević, voditelj Uprave šuma Našice Davorin Fekete i predstavnik Direkcije Hrvatskih šuma Joško Dundović, koji je izrazio nadu da će i u Hrvatskoj, zahvaljujući programu SAPARD, zaživjeti projekti izgradnje toplana na šumsku biomasu u Vinkovcima, Našicama, Đurđevcu, Koprivnici, Delnicama i Zadru.

O njemačkim proizvodnim iskustvima i uporabi biodizela govorio je Hubert Maierhofer, istaknuvši kako u Europskoj uniji, nakon Francuske, koja je vodeća po proizvodnji biodizela, drugo mjesto zauzima Njemačka, te da biodizel, koji se proizvodi od uljarica, koriste još Italija, Austrija i Belgija. S karakteristikama proizvodnje bioplina, sudionike okruglog stola upoznao je Nikolaus Draskovich iz Austrije, koji ima ambicija upustiti se u proizvodnju bioplina u Ludbregu, no tek kada stvori, kako tvrdi, nužne pretpostavke. Na okruglom stolu sudjelovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Srećko Selanac, koji je održao predavanje o korištenju biomase kao energenta. Autor: S.FRIDL Izvor. Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr