Iduće godine počinje gradnja sustava za navodnjavanje na 47 lokacija u 14 županija

ZAGREB – Hrvatsku je ove godine pogodila suša slična onoj iz 2003., odnosno 2001. godine pa se vjerojatno mogu očekivati i jednake štete u voćarstvu, ratarstvu i povrtlarstvu kao kada je suša poljoprivrednicima \”uzela\” gotovo 3,5 milijardi kuna.

Pojedine županije već su proglasile elementarnu nepogodu, neke se tek spremaju to učiniti, a sa sušom se bore i brojne europske zemlje. Suša je već uništila žetvu u Europi i prva je posljedica rast cijena pšenice, a pojedini stručnjaci u Zapadnoj Europi upozoravaju da se zemlje moraju više prilagođavati na sušne godine, jer im u protivnom prijete visoke cijene hrane. Katastrofičari među njima, koliko god to nevjerojatno zvučalo, spominju i glad.

Povećanje cijena pšenice na svjetskim burzama već osjećaju i građani Hrvatske i to preko najavljenog poskupljenja kruha, a sramežljivo se već spominju i veće cijene kukuruza. Hrvatska, između ostaloga, i zbog suše ima niske prosječne prinose povrtlarskih, ratarskih i voćarskih kultura. Posljedica je to, između ostaloga, činjenice da se od dva milijuna hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta navodnjava tek nešto više od devet tisuća hektara, odnosno 0,86 posto.

Više o ovoj temi na www.Glas-Slavonije.hr

]]>