IFA 2005

Audio – video tehnika, Ove je godine Internationale Funkausstellung (IFA) po 78. puta bila mjesto i događaj na kojem je preko tisuću izlagača iz svih kutaka globusa pokazalo desetak tisuća proizvoda koji se mogu svrstati pod široki zajednički nazivnik kućne zabavne elektronike.

Najstarija, i uz lasvegaški CES, najveća svjetska izložba/sajam uređaja zabavne elektronike održava se svake dvije godine u halama Berlinskog sajma. U prekrasni i pitomi glavni grad Njemačke tada se, krajem kolovoza i početkom rujna, tijekom šestodnevnog trajanja sajma, slije preko sto tisuća poslovnih ljudi i znatiželjnika da bi vidjeli i doživjeli premijeru nekih od najnovijih proizvoda svjetske elektroničke industrije. A da je IFA pravo mjesto za pokazati svoje proizvode i predstaviti ih svijetu, dokazuje niz podataka iz povijesti sajma. Naime, upravo je IFA tijekom svojeg tri četvrtstoljetnog postojanja bila lansirna rampa s koje su u osvajanje svijeta krenuli radioaparat, cijevno pojačalo, magnetofon, kazetofon i kazeta, TV u boji, CD player, digitalni kazetofon, DAT i mnoštvo drugih elektroničkih uređaja bez kojih se ni danas život ne može zamisliti.

Ovom prigodom video je dominirao nad audijem, ali te se dvije tehnologije u nekim točkama, kao što su DVD rekorder/player i najnoviji blu-ray rekorder/player, već toliko dodiruju da ih više i nije moguće razdvajati. Na kraju, danas se uglavnom i govori o AV-u, a sve manje o videu i audiju posebno. Ako se išta može označiti i izdvojiti kao središnji događaj ovogodišnjeg izdanja IFA-e, po čemu će se ovogodišnji sajam pamtiti i imati povijesni značaj, onda je to nedvojbeno prva prava, sustavna europska prezentacija HD televizije i blu-ray tehnologije. Sve ostalo, ma koliko bilo zanimljivo (od stotina kojekakvih uređaja i pribora za uporabu sve prisutnog iPoda do multi-room sustava), ipak je bilo u sjeni iznimno zorne prezentacije tehnologije koja je TV sliku učiniila boljom od one u kinu. Nitko s IFA-e zasigurno nije otišao razočaran.

Pa čak ni audiofili, koji su na izlagačkim štandovima mogli vidjeti razmjerno maleni broj audio izložaka – a još manje ih čuti – no, uz malo strpljenja mogli su čuti kako u improviziranoj dvorani zvuči vrhunski stereo/višekanalni/surround sustav vrijedan oko 4 milijuna eura kojeg je i ove godine, pod nazivom ‘Najskuplji hi-fi sustav na svijetu’, sastavila i predstavila redakcija njemačkog časopisa Audio. I T3 je bio na ovogodišnjoj IFA-i za vas koji niste mogli biti tamo, izdvojio niz zanimljivosti iz svih područja zabavne elektronike. Izvor: Časopis T3 www.mbi.hr

Interijeri

]]>