IFC odbio Uljanikovih 2,2 milijuna dolara

RIJEKA – Karlo Radolović ponudio je IFC-u otkup hipotekarne imovine, no Amerikanci za izlazak iz »Lenca« traže 4,2 milijuna eura ili provođenje već započete sudske ovrhe

Pokušaj pulskog Uljanika da ubrza razrješenje spornih vjerovničkih odnosa u »Viktoru Lencu«, što je ujedno i preduvjet za okončanje stečajnog postupka, nije nažalost uspio. Investicijski fond Svjetske banke IFC, točnije njihov ovlašteni pregovarač u slučaju »Lenac« Charles Van der Mendele, nije prihvatio Uljanikovu ponudu o izvansudskoj kupoprodaji njihove hipotekarne imovine. Kako doznajemo, Karlo Radolović ponudio im je 2,2 milijuna dolara za Dok 17, portalne dizalice, plovne objekte i opremu, s time da pojedinačno najvrjedniji objekt, Dok 7, zadrže u vlasništvu, no IFC to nije prihvatio.

Oni ostaju kod svoje zadnje ponude da za izlazak iz »Lenca« traže 4,2 milijuna eura ili provođenje već započete sudske ovrhe, dakle pojedinačnu prodaju hipotekarne imovine. Trgovački sud u Rijeci, prema neslužbenim informacijama, već je obavio pripreme za raspisivanje javnih dražbi koje će biti oglašene tijekom rujna, no još nije poznato koja će biti početna prodajna cijena. Vjerojatno nešto niža od procjene koju su napravili vještaci nakon otvaranja stečajnog postupka, jer ta procjena objektivno znatno nadilazi realnu vrijednost kakvu ta imovina u pojedinačnoj (ras)prodaji može postići. U Uljaniku ističu da imaju osiguran novac i pojavit će se kao kupci na dražbi, no nisu spremni platiti više od realne vrijednosti. Dakle, sve ovisi o interesu potencijalnih kupaca na dražbi. Prema procjeni »uljanikovaca«, ukupna imovina IFC-a i DEG-a u »Viktoru Lencu« ne vrijedi više od milijun dolara ako se dislocira izvan brodogradilišta u Martinšćici.

Podsjetimo, Uljanik je spreman isplatiti sve razlučne vjerovnike »Lenca« sa 6,5 milijuna dolara te uložiti još 3,5 milijuna u dovršetak Doka 11. Tom investicijskom transakcijom Uljanik bi postao jedini partner državi u kreiranju daljnje sudbine vodećeg remontnog brodogradilišta. Upravo se u stečaju potvrđuje da tržišna i poslovna pozicija »Lenca« ima odličnu perspektivu. Naime, u prvih sedam mjeseci ove godine kroz to je brodogradilište prošlo više od 40 brodova, a ostvareni prihod pokriva sve tekuće troškove. U ovom trenutku u brodogradilištu su na remontu četiri broda, što je posao ukupne vrijednosti nešto više od dva milijuna dolara, a još je devet milijuna dolara novougovorenog posla.

Pojedinačno najvrjedniji je upravo potpisan ugovor s Inagipom za izgradnju plinske platforme »Katarina«. Vrijednost tog posla je blizu pet milijuna dolara. Prema riječima povjerenika sindikata metalaca Damira Bačinovića, upravo ti podaci dokazuju da su radnici bili u pravu kad su tvrdili da »Lenac« ima perspektivu te da pod svaku cijenu treba spriječiti likvidaciju tvrtke, ali i odbiti sve one koji su se nudili kao kupci i »spasitelji« krajnje sumnjivih namjera. – Lenac sada dobro posluje i jedino što treba učiniti jest povući taj zadnji potez da tvrtku konačno izvučemo iz stečaja. Previše je već izgubljenog vremena i taj proces sada treba ubrzano okončati, pogotovo što je Uljanik ponudio i konkretan scenarij, ali i konkretan novac za isplatu vjerovnika, smatra Bačinović. N. HORVAT Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Crijep

]]>