Igra svjetlom

Stropovi i zidovi mogu se uz pomoć svjetla optički povećati. Uzak hodnik tako postaje \”širi\” ako se svjetlo izravno usmjeri na svijetlo obojene zidove.

Kratki hodnici mogu se produžiti ako se svjetlost usmjeri po dužini (vodoravno), a dugačkim hodnicima više odgovara svjetlost usmjerena okomito.

Bilo da su postavljeni okomito, paralelno ili dijagonalno, sustavi od nekoliko svjetiljki na nosačima pružaju bezbroj mogućnosti uređenja prostora, a samostalno postavljeni naglašavaju slike ili zrcala u prostoriji.

Ulaskom u stambeni prostor, u oči upadaju mnoge stvari; veličina, prozori, vrata, pokućstvo, sirovine, boje i osobe koje borave u njima. Preporučljivo je dobro osvjetljenje sa stropa ili gornjih dijelova zida. Mjesta namijenjena čitanju, radu, pisanju i igri trebaju vlastito dodatno svjetlo.

Tome služe stolne i zidne stajaće svjetiljke koje usmjeravaju svjetlost prema dolje i mogu se individualno namjestiti. Pomične svjetiljke na nekoliko nivoa posebno su estetski atraktivne i mogu zadovoljiti različite potrebe za svjetlošću; rasvjetno tijelo od prozirnog stakla, ne djeluje samo dekorativno, već pruža \”mekano\” osvjetljenje lišeno zasljepljivanja. Takve svjetiljke posebno su dobro rješenje iznad dugačkih stolova. U kuhinji je jako svjetlo uvjet.

Osvjetljenje pojedinih radnih ploha logičan je nastavak osnovnog osvjetljenja. Halogene svjetiljke su pogodnije od običnih kruškolikih žarulja, jer daju šest puta jaču svjetlost. Spavaća soba i kupaonica podređene su umjetnom osvjetljenju više od ostalih prostorija u kući.

U kupaonici je bitno da su svjetiljke otporne na vlagu, a rasvjetna tijela blizu kade i umivaonika moraju biti zaštićena od prskanja vode. Svjetiljke znad zrcala ne smiju utjecati na odraz, ali ne smiju niti izravno i prejako tući u lice. Idealno rješenje – svjetiljke koje ne zasljepljuju i postavljene su s desne i lijeve strane zrcala.

Za spavaće sobe vrijede sasvim druga pravila; osim noćnih lampica namijenjenih čitanju ili lakom snalaženju u ormaru, romantično osvjetljenje je vrlo poželjno. Zasjenjene stropne ili zidne svjetiljke stvaraju opuštajuću atmosferu, a posebnom doživljaju pridonose halogene žarulje male snage. Bez obzira na vrijeme, stvaraju ugođaj zvjezdanog neba iz tisuću i jedne noći!

Izvor: Stručni časopis Hausbau www.mbi.hr

]]>