Ina i Mol žele Montenegro bonus i Naftnu industriju Srbije

HRVATSKA – Za kupnju državne naftne kompanije Montenegro bonus zainteresirano je nekoliko stranih kompanija, među kojima su konzorcij Ina-Mol, slovenski Petrol, Avia i Lukoil, saznaju podgoričke Vijesti.

Prema neslužbenim informacijama, te kompanije su pokazale interes i u pismima, ali im prepreku predstavlja činjenica da Montenegro bonus još ne može raspolagati skladištima zbog spora s konkurentskim Jugopetrolom. Montenegro bonus je osnovan odlukom Vlade prije tri godine uz obrazloženje da treba iskoristiti skladišta za gorivo, žitarice, lijekove i ostalu robu nekadašnjih Saveznih robnih rezervi koja su pripala Crnoj Gori, i to svega nekoliko mjeseci nakon prodaje državnog monopolista Jugopetrola grčkom Helenic petroleumu. Tankove za gorivo u nekoliko crnogorskih gradova prije je na osnovi ugovora sa Saveznom direkcijom koristio Jugopetrol, koji Montenegro bonusu ne dozvoljava pristup.

Ina u suradnji sa svojim mađarskim vlasnikom želi širenje u Srbiju i Crnu GoruI Grci u igri Za kupnju Montenegro bonusa od prije je zainteresiran i Helenic petroleum. Službenu potvrdu interesa navedenih stranih kompanija nije bilo moguće dobiti iz Montenegro bonusa, čiji je izvršni direktor Branko Kašćelan samo rekao da postoji. “Pokrenuli smo inicijativu u Vladi da se ove godine Montenegro bonus ponudi na međunarodnom tenderu. Preduslov je da sudovi riješe sporove s Jugopetrolom”, rekao je Kašćelan Vijestima. Korist od privatizacije Montenegro bonusa, rekao je, imat će i građani i kompanije jer će dolazak jake kompanije pojačati konkurenciju. “Crna Gora je veoma zanimljiva investitorima, prije svega zbog geografskog položaja i blizine jadranskog tržišta, Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine. S obzirom na predstojeću privatizaciju Naftne industrije Srbije i sarajevskog Energopetrola, bit će zaista zanimljivo pratiti za koja tržišta će se potencijalni kupci odlučivati”, rekao je Kašćelan.

Interes za NIS Istodobno je Mol (vjerojatno u kombinaciji s Inom) potvrdio i interes za sudjelovanje u privatizaciji Naftne industrije Srbije, potvrdio je jučer u Beogradu Zsolt Hernady, predsjednik njeove uprave. Osim toga, Mol će sa Srbijagasom u ponedjeljak početi pregovore o transportu ruskog plina za Srbiju. Riječ je o amadmanu na postojeći ugovor, kojim se trebaju dogovoriti uvjeti dugoročnog transporta tog energenta kroz Mađarsku. Do početka pregovora dolazi poslije susreta predsjednika kompanije MOL Zsolta Hernadija s premijerom Koštunicom. Prema riječima Hernadija, Mol je spreman Srbiji tijekom zimskih mjeseci isporučivati 10 milijuna kubičnih metara plina, ali će ta količina prvenstveno ovisiti o ruskim isporukama. Predsjednik mađarske kompanije je poslije razgovora s domaćinima priopćio novinarima i to da je Mol zainteresiran za gradnju skladišta u Srbiji ili u Mađarskoj za potrebe Srbije. Predloženo je da to bude u Szegedu. Odgovor srbijanske strane očekuje se uskoro. Izvor: www.poslovni.hr

]]>