Inovativni antikviteti

Sve se češće oblici iz prošlosti pojavljuju u suvremenom dizajnu. Kada je sadašnjost neizvjesna, mi se spontano okrećemo prošlosti u potrazi za toplinom i sigurnošću koje pružaju dobro poznati oblici i atmosfere.

Međutim, ovog se puta dizajn nije zadovoljio jednostavnim preslikavanjem povijesnih stilova. Ono što je sasvim novo u tom rastućem trendu je spoj starih, odmah prepoznatljivih oblika i najsuvremenije tehnologije u proizvodnji i istraživanju materijala. Tehnološki standardi i funkcionalnost već su odavno nezaobilazni temelj suvremenog dizajna od kojeg se ne odustaje niti kad je u pitanju proizvodnja »barokne« lampe ili »biedermeier« stolića. I tako, dok se naoko odaje priznanje citiranom stilu i ukusu iz prošlosti, zapravo se slave ogromne mogućnosti najmodernijih tehnologija i materijala. Rezultat su nadasve zanimljivi i fascinantni »novo-stari« oblici, iznenađujući i prepoznatljivi u isti mah: zaobljeni i artikulirani barokni volumen tek je silueta izrezana u čeličnoj foliji, umjesto svile plisira se plastika, a svijeće su zamijenile žarulje koje se pale i gase na dodir lampe.

Majstor preobrazbe Formula citiranja starog u duhu nove tehnologije postala je zaštitni znak francuskog dizajnera Philippea Starcka. Danas se može pohvaliti najbrojnijom kolekcijom novo-starih komada namještaja i dodataka za uređenje doma. Lampa Romeo Moon i stolica Louis Ghost samo su njegovi najpoznatiji primjeri korištenja suvremenih materijala i tehnoloških procesa u proizvodnji povijesnih komada. Veliki uspjeh ovog svestranog dizajnera počiva u ogromnoj slobodi interpretacije i kombinacije najrazličitijih svjetova u procesu koji je vrlo nalik dječjoj igri, a snažna nota duhovitosti, ponekad i ironije neizostavan je začin svakog njegovog recepta. Silueta prošlih vremena Stol Bieder nastao je suvremenom interpretacijom stila biedermeier koji je vladao Austrijom i Njemačkom u 19. stoljeću. Njegova nas baza trenutačno podsjeća na stilski namještaj, no materijali i tehnologija koji su upotrijebljeni za ovaj komad namještaja sasvim su »novi«, a takve su i boje, odnosno presvlake za stol. Baza je napravljena od čeličnog lima odrezanog laserom, a ponuđene boje su crvena, boja grafita i boja aluminija. Gornja je površina drvena, baš kao nekad, no modernizirana finiturama: izbijeljena hrastovina ili tamni wenge – trenutno dvije najpopularnije nijanse drva – ponuđene su presvlake uz crvenu i sivu boju. Stol može imati okrugli ili pravokutni oblik, a nudi se u tri veličine. Stella Levak, dipl. dizajner Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>