Investicije bježe s Visa

VIS – Danak duge traume viških političkih stranaka i kao posljedice višemjesečno nefunkcioniranje lokalne vlasti, platile su i bombastično najavljena kapitalna ulaganja.

Tako po izvješću viške gradske uprave uređenje jaslica u dječjem vrtiću, vrijedno 600.000 kuna, nema lokacijsku ni građevinsku dozvolu. Niti su osigurana sredstva. Dozvolu nema još ni sanacija postojećeg odlagališta za smeće i izgradnja središnjeg deponija, premda je Fond za zaštitu okoliša osigurao 50 posto sredstava od ukupno 3.650.000 kuna. Zamrsilo se i kod izgradnje novog pristana benzinske crpke Ine. Naime, po projektu IGH-a izdana je lokacijska dozvola, a sredstva u iznosu od 1.200.000 kuna trebali su po 400 tisuća podijeliti Uprava za otoke Ministarstva mora, Ina i Županijska lučka uprava, ali je ŽLU odustao od sporazuma. Zbog toga što nisu osigurana sredstva u ovoj godini stao je započeti projekt fekalne kanalizacije “Samogor”. Ukupna investicija tog projekta teška je 2 milijuna kuna.

Započeta cesta I urbanistički plan uređenja grada Visa, u izvođenju urbanističkog Zavoda grada Zagreba, težak 500.000 kuna spotaknuo se na “praznom hodu” lokalnih vlasti. A za započetu cestu Lokva-Milna, po projektu “Geo projekta”, vrijednog 3.500.000 kuna, hrvatska vojska izvršila je grube zemljane radove, ali posao nije završen jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi pa nema ni građevinske dozvole. Misteriozne su i investicije posljednje faze obilaznice do češke vile i tzv. “strepentine” u gradskom predjelu Kut koje vode Županijska uprava za ceste. Naime, u gradskoj administraciji o tome nemaju nikakvu informaciju, stoji u izvješću. A zbog neosigurane lokacije idejni projekt novoga vatrogasnog doma, vrijedan milijun kuna, barem za sada pod znakom je pitanja, kao i nova športska dvorana (3 milijuna kuna), budući da još nema prostornog plana.

Popucali konci Dakle, novu lokalnu vlast čeka vrlo ozbiljan i odgovoran rad da se pokupe popucani konci, te zamisao i započeti investicijski poslovi prijašnje vlasti. Naime, bivši gradonačelnik Šime Zubčić kaže kako su sve učinili na konstituiranju vlasti i upozoravali na posljedice dugog bezvlašća, koje se eto sada manifestira ponajviše u zaostatku razvojnih projekata. M. PEČAREVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>