Investitori isplanirali 3,65 milijuna čevornih metara Zagreba

ZAGREB – Nakon što je Josip Kordić financirao gotovo neprovedivi plan za Buzinske krči na kojem planira graditi trgovački centar, otkrivamo da su privatni poduzetnici u dvije godine ukupno odredili izgled za tri milijuna i šestopedeset tisuća četvornih metara Zagreba.

Nakon donošenja Generalnoga urbanističkog plana prije dvije i pol godine kojim je predviđeno donošenje više od stotinu detaljnih planova, omogućeno je i zainteresiranim investitorima da sami financiraju planove ili urbanističko arhitektonske natječaje za područja na kojima žele graditi. Poduzetnici su, naravno ne želeći čekati gradski zavod za planiranje koji ima listu prioriteta različitu od njihove, maksimalno iskoristili pogodnost koju im je Grad pružio. Pogotovo zato što rigorozne kontrole planova i nije bilo. “Privatni investori uvijek žele isplanirati što manje društvenih sadržaja na području na kojem donose plan, a maksimalizirati broj stanova i poslovnih prostora. Zato nam se i događa da niču zgrade koje imaju potreban broj garaža, ali malo zelenila, a u blizini uglavnom nema predviđenih škola i vrtića”, priznaje novi pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek.

Najveći plan u Buzinu

Privatnici su, prema podacima Zavoda, dali svoj novac za dva od 13 donesenih detaljnih planova, ali je zato od 12 planova koji su u završnoj fazi izrade njihovo čak 9 planova. Koridićev Hidrocommerce je financirao najveći plan koji obuhvaća čak 102 hektara u Buzinu, a među ostalim naručiteljima su Stimar, Tehnika, Munis, Telefongradnja, Beton Lučko, Paron, Dalekovod, Fidus gradnja i Media plan. Investitori su financirali i 31 urbanističko-arhitektonski natječaj koji se provodi za manja područja ili zgrade. Među investitorima su tu i Billa, Konzum, Bramgrad, Croatia osiguranje, Konstruktor inženjering i mnogi drugi. Fanjek kaže da arhitekti koji se javljaju na natječaje također rade prema želji investitora maksimalizirajući broj stanova i poslovnih prostora. Da kontrola u Zavodu nije bila najbolja, pokazuje i činjenica da je tek na upit Poslovnog dnevnika sistematiziran popis planova i urbanističkih natječaja s imenom investitora i fazama u kojima se njihova izrada nalazi. Zavod za prostorno uređenje inače investitorima propiše program koji određuje koje minimalne uvjete mora imati plan ili natječaj te na kraju kontrolira njegovu usklađenost s GUP-om. Sam plan izrađuju ovlaštene kuće, pa nema ni podataka koliko su poduzetnici platili njihovu izradu. Za praćenje plana ili natječaja je od izrade programa do usvajanja je bio zadužen samo jedan čovjek, a iako I. Fanjek ne želi komentirati mogućnost korupcije kada je kontrola u rukama jedne osobe, planira uvesti stroži nadzor.

Treba osnovati stručni tim

Svakim danom smo sve više otporni na prevelike želje investitora, a uskoro ćemo osnovati i stručni tim od nekoliko ljudi koji će kontrolirati izradu planova na nivou Zavoda što dosad nije bio slučaj, a tako ćemo poboljšati i stručnu komunikaciju. Davat ćemo i svoj osvrt na izabrana rješenja u urbanističko-arhitektonskim natječajima, što dosad također nije bio slučaj. Zaista nemam ništa protiv toga da privatnici financiraju prostorne planove jer tako i nama prilično pomažu, ali moramo ih natjerati da rade i vrtiće i škole kao što je to slučaj u Njemačkoj”, zaključuje pročelnik Fanjek.

Koliko će novi oblik kontrole biti uspješan, teško je reći pogotovo zato što se kod planiranja u Zagrebu prečesto izlazilo u susret krupnom kapitalu. Treba se samo prisjetiti da je plan za nebodere Josipa Kordića i Zdravka Mamića donesen protivno pravilima samo za njihovu parcelu, bez obzira na uklapanje u okolicu, i to tek nakon što je proradila Mamićeva štaka u uredu gradonačelnice. Grad se također predloženim izmjenama GUP-a odrekao škole u Dubravi u korist Konzuma. Kaufland u Dubravi, Billa i Getro na Črnomercu su bez posljedica sagrađeni protivno namjeni GUP-a. Izvor:Poslovni dnevnik www.poslovni.hr

]]>