Istarske kamene ljepotice s daškom luksuza

– U uređenju istarskih kuća nastupio je krizni trenutak jer sve one počinju sličiti jedna drugoj. Isto se događa i s korištenjem i tretmanom materijala i arhitektonskih elemenata, napominje Predrag Spasojević ]]>

Istarski dizajner Predrag Spasojević i Biserka Vranić, vlasnici i suosnivači pulske agencije MEDIT, osim radom u vlastitom studiju za grafički i industrijski dizajn, nakon što su uredili svoju kuću u Kranjčićima nedaleko Svetvinčenta te je javnosti ponudili kao kuću za odmor »Una«, postali su poznati po davanju savjeta o uređenju interijera i eksterijera kuća. Upiti i ponude stižu sa svih strana. »Una« je, po njihovim riječima, bila ogledni primjer kako obnoviti stare kuće i tretirati autentične materijale.< /p> Uslijedili su projekti stancije u Barbarigi, kuće u Zamasku te uređenje stancije u obližnjim Salambatima, koju je kupio Selimir Ognjenović, direktor i suvlasnik münchenske agencije I. D. Riva Tours. Trenutno dovršavaju uređenje kuće u Kranjčićima u neposrednoj blizini »Une«.

Osim projektiranja, nadzora, organizacije i vođenja radova te finalizacije objekta, Spasojević je savjetima pomogao mnogima u nalaženju rješenja za unutarnje i vanjsko uređenje, obradu detalja i organizaciju prostora. Kaže da cijena njegovih usluga ovisi o troškovniku, koji se sastavlja nakon uvida situacije na terenu te u konačnom dogovoru s investitorom. Surađuje i savjetuje se i s ostalim arhitektima čiji rad posebno cijeni, poput Valtera Kostešića i Branka Orbanića iz Žminja, a posebice ističe rad mladog pulskog arhitekta Deana Peteha.

– U uređenju je nastupio krizni trenutak jer sve kuće počinju sličiti jedna drugoj. Isto se događa s korištenjem materijala i arhitektonskih elemenata, napominje Spasojević. Kaže da kod svakog objekta treba tražiti njegovu posebnost jer je najlakše ugraditi garme i fugirati kamene zidove. Smatra da se većina kuća fugira jer se zazire od žbukanja, budući da se upravo fugiranje pokazalo kao uspješna formula, iako se mogu napraviti prekrasne kuće sa žbukom, što je nekad i bio običaj, a to najbolje potvrđuju primjeri kuća Branka Orbanića. Bitno je da objekt ima svoj karakter, koji je odraz osobnosti vlasnika, a upravo je to, prema njegovom mišljenju, pokazala kuća »Crni« u Ravnima, namještena u pomorskom stilu.< /p> Budućnost u uređenju vidi u interpolaciji starog i novog, a sljedeći bi korak mogao biti stvaranje modernih vila uklopljenih u istarski pejsaž, poput vile »HAJ« u Lovrečici.

Potkrovlje za nestašne dječje igre

Nakon obilaska cijele Istre prije 14 godina Biserka i Predrag odlučili su kupiti 120 godina staru, tada napuštenu kuću u Kranjčićima. Uređenje je uslijedilo tek kasnije, a kuća je zaživjela kao dom prije šest godina. U međuvremenu su odlučili iznajmljivati prostor putem turističke agencije I. D. Riva Tours, a kad nema gostiju ondje provode svoje slobodno vrijeme. Upravo je to i razlog, kaže Vranić, što kuća odiše toplinom, jer se nisu radili ustupci za turiste.< /p> U podjeli uloga pri obnovi kuće Biserka ističe da je njezin suprug u uređenju preuzeo projektni i građevinski dio te nadzor radova, dok se ona posvetila interijerima. U svemu su korišteni autentični materijali, kao što su stare drvene grede, saliži i tavelice na podovima, kanalice i kameni lavandini. Promišljenim intervencijama vješto su ubačene instalacije te ostale blagodati suvremenog komfora.< /p> Najljepši kompliment zasigurno mogu dati gosti koji borave u kući, a sljedeća će se tri tjedna u njihovu domu u Kranjčićima odmarati obitelji Kielger i Hailand iz njemačke pokrajine Nordrhein –Westfallen i iz Berlina.

Markus Hailand kaže da je kuću na internetu pronašla njihova prijateljica, koja ju je odmah rezervirala. Neki se, kažu, razočaraju onim što vide uživo, a za njih je viđeno bilo više od očekivanja. Impresioniralo ih je prigušeno osvjetljenje u kući, okoliš bogat aromatičnim biljem te mir i tišina sela.< /p> Biserka je naglasila da kod odabira kuće većinu osvoji potkrovlje, koje je uređeno kao dječja soba s igračkama i malim šatorom za nestašne dječje igre. U sobi su na podu daske, na krovu drvene grede, stari restaurirani namještaj, koji su tražili i nabavljali po cijeloj Istri. Ostatak kuće kombinacija je kamena, drva i tavelica na podu te detalja kao što je stara šivaća mašina i kupe kanalice kao sjenila rasvjetnih tijela. < /p> Izvor: Glas Istre < /p>]]>