Istočna Hrvatska postala magnet za strane ulagače

VINKOVCI – Vukovarsko-srijemska županija, teško stradala u Domovinskom ratu čije se posljedice još uvijek osjećaju, ulaže velike napore u revitalizaciju gospodarstva, kao osnovnog preduvjeta ukupnog razvoja i boljitka tog područja.

Uz luku Vukovar, koja se postupno vraća na prijeratnu razinu prometovanja robe i dobara, okosnica razvoja Vukovarsko-srijemske županije nedvojbeno će biti i poduzetničke zone za koje domaći i inozmeni investitori pokazuju sve veći interes. Riječ je ponajprije o “Jošinama” u Vinkovcima, “Ambarinama” u Gradištu te poduzetničkoj zoni u općini Otok koje su smještene na komunikacijski vrlo dobrim lokacijama te potencijalnim investitorima nude izuzetno dobre uvjete za ulaganje, uz maksimalne povlastice i oslobađanje plaćanja gotovo svih komunalnih doprinosa. Kamen spoticanja do sada su bile brojne administrativne barijere zbog kojih je većina ulagača odustajala i svoj novac radije ulagala u one zemlje gdje su papirologiju rješavali u vrlo kratkom roku. Otklanjanje administrativnih barijera, na čemu se Vlada RH u posljednje vrijeme maksimalno angažirala, privući će nove ulagače, a da je tomu tako, najbolje svjedoči i skupina inozmenih investitora koja je ovih dana boravila u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi se upoznala s onime što im se nudi u najistočnijem području Hrvatske te odlučili o eventualnim ulaganjima.

Na sastanku, održanom sa županijskim čelnicima, moglo se zaključiti da bi stranci svoj novac najradije ulagali u drvnu industriju i poljoprivredu, a Vukovarsko-srijemskoj županiji i jest u interesu privući investitore ponajprije u proizvođačkim djelatnostima, odnosno u onim granama koje će jamčiti otvaranje novih radnih mjesta. Osim toga, doznajemo od člana Županijskog poglavarstva Srećka Papca, zajednički cilj i Županije i investitora je i to da proizvodnja bude namijenjena izvozu. Prema svemu sudeći, inozemni su investitori prije nego domicilni ulagači prepoznali komparativne prednosti istočne Hrvatske, što najbolje govori o tome kako povlastice koje nude područja od posebne državne skrbi, jeftina radna snaga i prirodni resursi, neće još dugo biti neiskorištene. Autor: M.LEŠIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas.slavonije.hr

]]>