Istru od požara čuva četrnaest videokamera

PULA – Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Marijan Mlinarić jučer je u Puli službeno pustio u rad protupožarni sustav videomotrenja. Ukupno 14 videokamera postavljenih na antene VIP-a, HT-a i HEP-a diljem Istre omogućava kvalitetnije motrenje i protupožarno djelovanje na terenu.

Dr. Mlinarić je naglasio da je to veliki iskorak u vatrogastvu i ogroman doprinos u protupožarnoj prevenciji. U dva tjedna čelnici HVZ-a prošli su cijelu Hrvatsku. Danas smo u Puli imali koordinaciju istarske, primorsko goranske i ličko-senjske vatrogasne zajednice i zaključili da će se taj pilot-projekt uzeti kao model za cijelu državu, naglasio je Mlinarić. Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac istaknuo je da je taj sustav prvi toga tipa u Hrvatskoj. Istra je prva u državi krenula s takvim sustavom motrenja požara. Za realizaciju cjelokupnog projekta utrošeno je oko dva i pol milijuna kuna. Hrvatske šume su izdvojile gotovo 50 posto sredstava, dok je ostatak osigurala županijska i lokalne vatrogasne zajednice te javne vatrogasne postrojbe. Upravo u lokalnim JVP-ima po gradovima locirani su operativni centri koji putem moćnih softvera i linkova mogu vidjeti što se događa u bilo kojem kutu Istre.

Tako se primjerice s Učke može vidjeti gori li kraj Pule ili u Kanegri. Dosadašnji sustav motrenja s fiksnih osmatračnica zamijenio je moderan sustav videokamera, što će omogućiti da se stotinjak ljudi više angažira direktno u gašenju požara na terenu, rekao je Kozlevac. Predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Valter Drandić nakon svega je pohvalio istarski sustav protupožarnog djelovanja najavivši pritom i nabavku novih 30-ak protupožarnih vozila. Ugovori su potpisani, vozila se izrađuju pa će se početkom iduće godine broj novonabavljenih protupožarnih vozila u Istri popeti na 50. Sljedeći projekt zajednice je nabava protupožarnih plovila da bi se što efikasnije gasili požari i na moru kojih u zadnje vrijeme ima sve više, zaključio je Drandić. C. B. G. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr