Ivana-K slat će metan budućim plinovodom na istarsko kopno

PULA – Četrdesetak kilometara jugozapadno od Pule u nedjelju je postavljena servisna platforma Ivana-K koja će služiti za obradu i komprimiranje zemnog plina iz tamošnjih nalazišta.

Za Hrvatsku je ona veoma značajna jer će omogućiti transport metana budućim podmorskim plinovodom do istarskog kopna južno od Fažane i dalje do Karlovca. Platforma Ivana-K nalazi se oko 60 metara od sadašnje proizvodne platforme Ivana-A koja već više godina crpi metan iz podmorja. No, zemni plin sada završava na drugoj strani Jadrana, u Italiji, u plinskom terminalu Casal Borsetti kod Ravenne. Četiri noge platforme fiksirane su prije toga u dnu na dubini od 42 metra, a sada je na njih postavljena procesna platforma teška dvije tisuće tona. – Sav posao oko izgradnje platforme, njenog dijela iznad mora (procesni dio) te postolja (noge) svojedobno je povjeren talijanskoj brodograđevnoj firmi Navalmare iz La Spezije a vrijedan je više desetaka milijuna eura, kaže Želimir Šikonja, direktor Ininog Projekta »Sjeverni Jadran«. I dok je procesni dio platforme izrađen u Italiji, izrada postolja povjerena je firmi STSI u vlasništvu Ine (sjedište ima u Zagrebu) koja je taj posao obavila sa svojim kooperantima u Bakru. Postolje je teško ukupno 750 tona i šuplje je. Kroz njega su duboko u morsko dno zabijeni sedamdesetak metara dugački čelični piloti (stupovi) teški ukupno 800 tona. Izradio ih je Brodosplit.

Postavljanje pilota i nogu obavila je talijanska specijalizirana firma SAIPEM, koja je postavila i procesnu platformu Ivana-K. Postavljanje platforme obavljeno je uz pomoć dvije barže s moćnim dizalicama. Do kraja godine Ivana-K bit će potpuno opremljena i spremna za rad. Služit će za prikupljanje i komprimiranje metana s plinskih nalazišta Ivana-A, Ika i Ida. Sve dok ne bude sagrađen plinovod do potrošača na hrvatskom kopnu, metan iz podmorja završavat će isključivo u Italiji. Hrvatsko-talijanska firma Inagip još nije odlučila kome će povjeriti izgradnju podmorskog plinovoda do istarskog kopna. Taj posao moguće je obaviti u nekoliko mjeseci. Istodobno državna firma Plinacro još nije odabrala izvođača na kopnu (još nema građevinske dozvole) za gradnju 186 kilometara dugog plinovoda do Karlovca što će trajati znatno duže nego radovi pod morem. Kasni se u odnosu na najavljivane termine. R. R. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr