Izbetonirano 250 metara zaštitnog zida Eurodoma

Osijek – Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na mjestu bivšeg Radničkog doma uz raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice, intenzivno se gradi armiranobetonski zaštiti zid za zaštitu građevinske jame budućeg Poslovno-kulturnog centra Eurodom Osijek.

GRADNJA 500 METARA DUGOG I 28 METARA DUBOKOG ARMIRANOBETONSKOG ZIDA

Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na mjestu bivšeg Radničkog doma uz raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice, intenzivno se gradi armiranobetonski zaštiti zid za zaštitu građevinske jame budućeg Poslovno-kulturnog centra Eurodom Osijek. Ta je građevina specifična po tome što je AB-zaštitni zid dubok 28 metara, a Jurica Vrdoljak, glavni inženjer gradilišta, kaže kako su do sada napravili 50 posto armirano-betonskog zaštitnog zida od ukupno 513,05 metara. Investitor – Eurodom d.o.o. Osijek, planira završiti s tim poslom na parceli velikoj oko 11.300 četvornih metara do 15. srpnja, a 18. lipnja bi trebao početi široki otkop građevinske jame u slojevima. Uskoro, najavljuje Vrdoljak, počet će i jedinstveni geotehnički radovi kakvi još nisu izvođeni na ovim prostorima – bušenje sidra za učvršćivanje zaštitnog zida koji se upravo gradi. Preostalo je još tri od predviđene tri i pol godine koje je investitor dao kao rok za završetak radova, a ove će godine prema predviđenoj dinamici radova biti napravljena i temeljna ploča.

Podsjetimo, u višenamjenskom kompleksu veličine 87.000 četvornih metara i vrijednom 650 milijuna kuna Osječanima će biti ponuđen niz različitih sadržaja. Naime, investitor i suinvestitor Grad Osijek, predvidjeli su da suvremena građevina njezinim trima, od ukupno četiri, podzemnim etažama riješi jedan od velikih gradskih problema – nedostatak parkirališta, bar u tom dijelu grada. Naime, osim za posjetitelje i korisnike Eurodoma Osijek u podzemnim garažama bit će mjesta i za parkrianje automobila stanara zgrada okolnih ulica koje sada nemaju sagrađena parkirališta. Kompleks će, podsjetimo, objediniti na jednom mjestu i ekskluzivne poslovne i ugostiteljsko-turističke prostore, hotelske kapacitete, ali i dugo iščekivane kazališne i kinodvorane koje bi trebale oživjeti uspavani kulturni život grada. Cijelim će kompleksom dominirati dva spojena dvanaesterokatna poslovna tornja u koje će se smjestiti službe Euroherc osiguranja d.d. i Jadranskog osiguranja d.d.

Prema projektu bi na dijelu parcele uz Vukovarsku i Istarsku ulicu trebala niknuti četverokatnica u kojoj će uz poslovno-ugostiteljske sadržaje (u dijelu građevine uz Vukovarsku ulicu) biti i manji hotel sa sedamdesetak soba u mirnijoj zoni uz Istarsku ulicu. Uz Trpimirovu ulicu gradit će se kulturni centar, pa će tako u dvokatnom dijelu građevine biti višenamjenska dvorana s više od 250 mjesta za posjetitelje, a u nastavku istog objekta, koji je projektant zamislio kao četveroetažni, na oko tri tisuće četvornih metara bit će uređeni prostori za najraznovrsnije kulturne sadržaje. Na najvišoj podzemnoj etaži će uz manje parkiralište biti trgovačko-ugostiteljsko-kulturni centar s trgovinama, manjim kinodvoranama i pratećim ugostiteljskim sadržajima. Pješačka zona i središnji trg sve će objekte povezati u jednu cjelinu dok će, sukladno projektu, rubni dijelovi biti ozelenjeni drvoredima i vodenim zonama. Autor: DarkoPEJIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr